Reddingsacties

In paasweekeinde werden 8.300 migranten van zee gehaald

Middellandse zee

Door mooi weer en een kalme zee waagden duizenden de overtocht naar Europa, velen op niet-zeewaardige boten.

Migranten worden vrijdag gered door de hulporganisatie MOAS, voor de kust van Libië. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

Het was een druk paasweekend voor de kustwachten rond de Middellandse Zee. Reddingsdiensten hebben volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bij 55 reddingsacties 8.300 migranten gered in het Kanaal van Sicilië. Zeker zeven migranten zouden op zee zijn omgekomen. Het grote aantal migranten dat dit weekeinde de oversteek waagde, is waarschijnlijk een gevolg van mooi weer en een kalme zee. Volgens de laatste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn tot 12 april 33.715 mensen naar Europa gekomen, van wie het overgrote deel over zee. 26.989 migranten kwamen aan in Italië, 4.930 in Griekenland. Dit jaar zijn 800 mensen omgekomen op zee, 2,4 procent van het totale aantal in Europa aangekomen migranten. (NRC)