Paraguay

Cortes geen kandidaat voor tweede termijn na rellen over grondwetswijziging

President Horacio Cartes van Paraguay is maandag teruggekomen op zijn besluit om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn, na rellen over een voorgestelde grondwetswijziging om die kandidatuur mogelijk te maken. Cortes lichtte zijn besluit toe in een brief aan de aartsbisschop van Asuncion, waarin hij schreef dat hij tot zijn besluit was gekomen naar aanleiding van een oproep van Paus Franciscus tot dialoog in Paraguay. Volgend jaar worden presidentsverkiezingen gehouden in het Zuid-Amerikaanse land. Sinds het einde van de dictatuur in 1989 mogen presidenten maar één termijn dienen. Een plan om de grondwet te wijzigen zodat de conservatief Cortes zich opnieuw verkiesbaar zou kunnen stellen, heeft tot onrust geleid. Eind maart stichtten demonstranten brand in het parlement nadat de Senaat akkoord was gegaan bij een geheime stemming. De grondwetswijziging, waarover nog moet worden gestemd in het parlement, werd gesteund door de linkse oud-president Fernando Lugo, die zich ook opnieuw verkiesbaar wil stellen. (Reuters)