Ouders Tristan van der V. niet bij rechtszaak

De geplande zitting woensdag over de schietpartij die in 2011 vijf mensen het leven kostte gaat ondanks een verzoek bij de wrakingskamer wel gewoon door.

Monument bij het Alphense winkelcentrum Ridderhof ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij.
Monument bij het Alphense winkelcentrum Ridderhof ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij. Foto Sander Koning/ANP

De zitting van de zaak tegen de ouders van Tristan van der V. en twee verzekeringsmaatschappijen gaat door, ook al zijn de ouders daar zelf niet bij aanwezig. Er zullen verder geen nieuwe rechters komen in de aansprakelijkheidszaak die is aangespannen door slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan de Rijn in 2011, meldt het ANP. Dat besloot de rechtbank in Den Haag na een verzoek van twee verzekeringsmaatschappijen.

Eerder op dinsdag liet de advocaat van de ouders weten dat ze niet in de rechtbank in Den Haag zullen verschijnen. Ze waren opgeroepen om vragen te beantwoorden over hun zoon die in 2011 een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. Hun advocaat zegt dat ze het psychisch niet aankunnen.

Verzekering

Daarnaast zijn hun verzekeraars Reaal en Vivat gedaagd. De ouders zeggen dat Tristan sinds 2004 niet meer via hen verzekerd was, maar bij Nationale-Nederlanden. Die verzekeraar heeft al een maximale uitkering gedaan aan een groep slachtoffers. Op het laatst beschikbare polisblad stond Tristan alleen nog meeverzekerd met zijn ouders. Daarom besloot de rechtbank ervan uit te gaan dat Tristan bij zijn ouders was verzekerd, en dat Reaal en Vivat daardoor mogelijk medeaansprakelijk waren.

De rechtbank besloot in maart dit jaar dat de ouders van Tristan moeten worden gehoord. Een groep van dertien eisers, waarvan er één door van der V. in zijn buik werd geschoten, heeft de zaak tegen zijn ouders en de twee verzekeringsmaatschappijen aangespannen.

De verzekeraars besloten vervolgens afgelopen vrijdag de zitting deze week te wraken, omdat ze vonden dat de huidige rechters partijdig waren. De wrakingskamer wees het verzoek af aangezien het te lang had geduurd voordat deze was ingediend. Wettelijk moet dit direct gedaan worden zodra de feiten en omstandigheden bekend zijn, maar het verzoek kwam pas na tien dagen binnen:

“De rechter komt daarom niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van het verzoek.”

De vraag is in hoeverre de ouders wisten dat hun zoon geestelijk verward en labiel was. Volgens de eisers hadden de ouders meer kunnen doen om de schietpartij te voorkomen. Van der V. schoot op 9 april 2011 vijf mensen dood in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rhijn. Verder verwondde hij zeventien anderen. Daarna pleegde hij zelfmoord.

    • Christiaan Paauwe