Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Wapenarsenaal

Geen Noord-Koreaanse kernproef zaterdag. Maar de raketten die in Pyongyang werden getoond, waren

niet minder verontrustend.

Bij een militaire parade rolden zaterdag intercontinentale raketten door de straten van Pyongyang. Foto AFP

„De VS verstoren de wereldvrede en -stabiliteit en blijft vasthouden aan de gangster-achtige logica dat de invasie van een soevereine staat ‘beslissend, gerechtvaardigd en proportioneel’ is.” Dat zei de Noord-Koreaanse VN-afgevaardigde Kim In Ryong maandag tijdens een persconferentie in New York. De dreigende taal is bekend vanuit Noord-Korea, maar de militaire parade van afgelopen weekend toonde genoeg zorgelijke ontwikkelingen. Noord-Korea lijkt haar droom – een kernwapen- en raketarsenaal dat het bewind vrijwaart van de dreiging van buitenlandse militaire interventie – steeds dichter te naderen. Trumps veiligheidsadviseur McFarland uitte de vrees dat Noord-Korea in 2020 in staat zal zijn de VS met een langeafstandsraket met kernkop te bereiken.

Toen een Noord-Koreaanse kernproef zaterdag uitbleef, haalde de wereld opgelucht adem. Maar die dag werden in Pyongyang ook projectielen getoond die even zorgwekkend zijn als een kernbom. In Pyongyang werd ondermeer een nieuw type intercontinentale ballistische raket getoond. Het projectiel oogde langer dan de eerder ontwikkelde langeafstandsraketten. Mogelijk ging het om het derde projectiel van het relatief jonge Pukguksong-raketprogramma. De twee eerdere projectielen werden zaterdag ook trots getoond. De Pukguksong-2 is een middellangeafstandsraket die in februari werd getest tijdens een bezoek van de Japanse premier Abe aan de Amerikaanse president. Het wapen vloog toen 500 kilometer voordat het voor de Japanse kust in zee plonsde.

Ook mislukte test is waardevol

Het spotten van lanceringsvoorbereidingen van deze raket is moeilijk: doordat de raket op vaste brandstof werkt, kan hij binnen enkele minuten worden afgevuurd. Bij oudere modellen op vloeibare brandstof duren de voorbereidingen van een lancering uren, waardoor die door satellieten kunnen worden opgemerkt. Ook van de partij was de Pukguksong-1, die vanaf een onderzeeër kan worden afgevuurd, wat detectie door satellieten eveneens erg lastig maakt.

Waarschijnlijk was het deze of een soortgelijke raket die zondag door Pyongyang werd getest. Ook al ontplofte het projectiel na enkele seconden, de mislukking stelt analisten allerminst gerust. Met iedere proef leert Noord-Korea meer. Bovendien laten de zaterdag getoonde projectielen zien dat Pyongyang niet alleen aan een kernwapen werkt, maar ook aan raketten die snel en ongezien afgevuurd kunnen worden. Dat biedt Noord-Korea de mogelijkheid om bij een aanval snel terug te schieten, voordat het hele kernwapenarsenaal in de as wordt gelegd.

De VS en Zuid-Korea bezitten projectielen en andere wapens die enorme schade in Noord-Korea kunnen aanrichten. Daarnaast is een raketafweersysteem (THAAD) in ontwikkeling in Zuid-Korea, dat Noord-Koreaanse projectielen uit de lucht moet kunnen schieten. Maar dat kan niet voorkomen dat bij een aanval Seoul geraakt wordt. THAAD kan onmogeliijk alles tegenhouden.