Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Wapenarsenaal

Geen Noord-Koreaanse kernproef zaterdag. Maar de raketten die in Pyongyang werden getoond, waren

niet minder verontrustend.

Bij een militaire parade rolden zaterdag intercontinentale raketten door de straten van Pyongyang.
Bij een militaire parade rolden zaterdag intercontinentale raketten door de straten van Pyongyang. Foto AFP

Het is de droom van Noord-Korea: een kernwapen- en raketarsenaal dat het bewind vrijwaart van de dreiging van een buitenlandse militaire interventie. Ofwel: een Amerikaans-Zuid-Koreaanse interventie. Want wie zou een mogendheid willen aanvallen die kan terugslaan met kernwapens? Zelfs president Trump moet zich daarbij toch even achter de oren krabben.

Toen een Noord-Koreaanse kernproef zaterdag uitbleef, haalde de wereld opgelucht adem. Maar bij een militaire parade in Pyongyang werden die dag projectielen getoond die even zorgwekkend zijn als een kernbom.

Het ging onder meer om een nieuw type intercontinentale ballistische raket. Het projectiel oogde langer dan de eerder ontwikkelde langeafstandsraketten, die beide mogelijk het Amerikaanse vasteland kunnen treffen. Mogelijk ging het om het derde projectiel van het relatief jonge Pukguksong-raketprogramma. De twee eerdere projectielen werden zaterdag ook trots getoond. De Pukguksong-2 is een middellangeafstandsraket die in februari werd getest tijdens een bezoek van de Japanse premier Abe aan de Amerikaanse president. Het wapen vloog toen 500 kilometer voordat het voor de Japanse kust in zee plonsde.

Het spotten van lanceringsvoorbereidingen van deze raket is moeilijk: doordat de raket op vaste brandstof werkt, kan hij binnen enkele minuten worden afgevuurd. Bij oudere modellen op vloeibare brandstof duren de voorbereidingen van een lancering uren, waardoor die door satellieten kunnen worden opgemerkt. Ook van de partij was de Pukguksong-1, die vanaf een onderzeeër kan worden afgevuurd, wat detectie door satellieten eveneens erg lastig maakt.

Ook mislukte test is waardevol

Waarschijnlijk was het deze of een soortgelijke raket die zondag door Pyongyang werd getest. Ook al ontplofte het projectiel na enkele seconden, de mislukking stelt analisten allerminst gerust. Met iedere proef leert Noord-Korea meer en boekt het raketprogramma vooruitgang. Bovendien laten de zaterdag getoonde projectielen zien dat Pyongyang niet alleen aan een kernwapen werkt, maar ook aan raketten die snel en ongezien afgevuurd kunnen worden. Dat biedt Noord-Korea de mogelijkheid om bij een aanval rap terug te schieten, voordat het hele raket- en atoomwapenprogramma in de as wordt gelegd.

De VS en Zuid-Korea bezitten trefzekere projectielen en andere wapens die ongekende schade in Noord-Korea kunnen aanrichten. Daarnaast is een hypermodern raketafweersysteem (THAAD) in ontwikkeling in Zuid-Korea, dat Noord-Koreaanse projectielen uit de lucht moet kunnen schieten. Maar dat kan niet voorkomen dat bij een aanval of militaire interventie Pyongyang raketten kan afschieten op bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Die kunnen zelfs met THAAD niet allemaal worden tegengehouden.

    • Casper van der Veen