Misdaad

Woningen Doetinchem ontruimd na plofkraak

In Doetinchem zijn maandagochtend woningen ontruimd nadat een pinautomaat bij een plofkraak was opgeblazen en in de omgeving gevaar dreigde voor de bewoners. Dat meldt de politie op haar website. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) vond bij de pinautomaat een kleine hoeveelheid explosief materiaal die was achtergebleven. Dit werd op een veilige locatie tot ontploffing gebracht. Uit voorzorg werden zes woningen ontruimd.

Ook in het Zuid-Hollandse Zevenhoven werden woningen om dezelfde reden ontruimd. Alleen was de plofkraak hier verijdeld door een beveiliger. De daders gingen er op een scooter vandoor, voordat ze de geldautomaat konden opblazen. In totaal ging het om zestien woningen.

Met een bomrobot maakte de EOD het explosief dat de daders hadden aangebracht onschadelijk. De bewoners van de tien huizen werden intussen ondergebracht in een zalencentrum.

De daders van beide plofkraken zijn nog spoorloos. Sinds 2015 stijgt het aantal plofkraken in Nederland weer. De banken denken dat de stijging te maken heeft met het feit dat veel verdachten die voor 2015 werden opgepakt, inmiddels weer vrij zijn. (NRC)

    • Bas Blokker