Meer omzet FloraHolland in 2016 dankzij snijbloemen

In totaal werden in 2016 12,5 miljard bossen bloemen en planten verhandeld. De omzet van snijbloemen, bloemen die verwerkt worden in een boeket of bloemstuk, groeide het hardst.

De werkvloer van FloraHolland in Aalsmeer. Foto Remko de Waal/ANP

‘s Werelds grootste internationale handelsplatform voor bloemen en planten, FloraHolland in Aalsmeer, heeft het afgelopen jaar de omzet zien groeien naar 4,6 miljard euro, een stijging van 3,8 procent ten opzichte van 2015. In totaal werden in 2016 12,5 miljard bossen bloemen en planten verhandeld.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf dinsdagochtend heeft gepresenteerd. Vooral de verkoop van snijbloemen, bloemen die verwerkt worden in een boeket of bloemstuk, groeide stevig met een omzettoename van 6,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor naar 2,7 miljard euro. Daarnaast ging ook de omzet van tuinplanten omhoog (plus 4,7 procent). Kamerplanten werden juist minder verkocht: die omzet daalde met 1,3 procent.

Lees ook: Nederland is wereldleider in bloemen, maar innoveren? Ho maar!

Prijsniveau omhoog

FloraHolland dankt de omzetgroei naar eigen zeggen aan de hogere prijzen die kwekers voor hun planten en bloemen vragen. Het prijsniveau nam op jaarbasis gemiddeld toe met 4,2 procent. In het algemeen is ook de Nederlandse export gegroeid, aldus het bedrijf. Er werd het afgelopen jaar een recordhoeveelheid bloemen en planten (ter waarde van 5,7 miljard euro) aan het buitenland verkocht. Dat is 3 procent meer dan in 2015. Met name Duitsland is populair, terwijl de export naar Groot-Brittannië vanwege het zwakke pond juist afnam.

Het operationeel resultaat voor het handelshuis steeg met 3,8 procent ten opzichte van 2015, naar een totaal van 27 miljoen euro. CFO Steven van Schifgaarde noemt dat in een persverklaring een “een prima fundament voor de toekomst”.

Nederland speelt een belangrijke rol in de mondiale sierteelt. De Nederlandse groothandel is goed voor circa 60 procent van de wereldwijde bloemenhandel en ons land is marktleider in Europa.

    • Sam de Voogt