Libische vissers vinden boot met 28 dode migranten

De vissers troffen de boot aan net buiten de kust bij de Libische stad Sabratha.

Een foto van een vluchtelingenboot waarvan verschillende migranten eerder deze maand van gered werden zo'n 90 km van de Libische kust. Foto AP

Voor de kust van Libië hebben vissers een boot gevonden met 28 dode migranten. Volgens het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zij vermoedelijk gestorven van dorst en honger. De vissers troffen de boot aan net buiten de kust bij de stad Sabratha.

De slachtoffers - onder wie vier vrouwen - zijn inmiddels samen begraven op een begraafplaats voor illegale migranten, schrijft Reuters. Tegen zonsondergang kwamen de vissers de boot tegen, waarna ze het schip naar de kust meesleepten. “De boot (van de migranten, red.) stopte midden op zee omdat de motor kapot ging”, zegt een regeringswoordvoerder tegen Reuters.

Populairste route

Over de nationaliteiten van de gestorven migranten maakten de autoriteiten niks bekend, maar veel mensen die bij Libië de zee proberen te oversteken komen uit sub-Sahara-Afrika. De afgelopen drie jaar trachtten meer dan 150.000 mensen vanuit Libië deze oversteek naar Italië te maken, wat het volgens Reuters de populairste route maakt voor migranten die Europa overzee willen bereiken.

Mensensmokkelaars sturen migranten vaak met gammele boten de zee op, met het idee dat de kustwacht of andere reddingsschepen de migranten zullen oppikken. Sommige van deze boten worden door de Libische kustwacht onderschept en teruggestuurd.

De stad Sabratha. Bij de kust van deze stad werd de boot gevonden.

    • Guus Ritzen