In paasweekeinde 8.300 migranten van zee gehaald

Middellandse zee

Door mooi weer en een kalme zee waagden duizenden de overtocht naar Europa, velen op niet-zeewaardige boten.

Migranten worden vrijdag gered door de hulporganisatie MOAS, voor de kust van Libië.
Migranten worden vrijdag gered door de hulporganisatie MOAS, voor de kust van Libië. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

Het was een druk paasweekend voor de kustwachten rond de Middellandse Zee. Reddingsdiensten hebben volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bij 55 reddingsacties 8.300 migranten gered in het Kanaal van Sicilië. Zeker zeven migranten zouden op zee zijn omgekomen. Het grote aantal migranten die dit weekeinde de oversteek waagden, is waarschijnlijk een gevolg van mooi weer en een kalme zee. Tot afgelopen week hadden 33.000 migranten de oversteek gemaakt naar Europa in 2017.

Op vrijdag waren volgens de Italiaanse kustwacht al 2.074 migranten van zestien rubberen en drie houten boten gehaald. Artsen zonder Grenzen maakte toen melding van zeker één dode, die was gevonden in een van de bootjes waar een schip van de organisatie op af was gegaan.

Een fotograaf van Reuters, Darrin Zammit Lupi, was aan boord van het reddingsschip Phoenix van de organisatie MOAS. Hij zegt al negentien jaar migratie in beeld te brengen, maar had naar eigen zeggen „nog nooit iets gezien dat in de buurt kwam van dit paasweekend”. „Op Goede Vrijdag zag ik door de lens van mijn camera twee mensen onder water gaan. Een van hen strekte zijn arm naar me uit, op vier meter afstand. Reddingswerkers sprongen in het water en konden hen allebei redden. Ik legde mijn camera neer en hielp ze aan boord.”

Volgens de laatste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn tot 12 april 33.715 mensen naar Europa gekomen, van wie het overgrote deel over zee. 26.989 migranten kwamen aan in Italië, 4.930 in Griekenland. Dit jaar zijn 800 mensen omgekomen op zee.

    • Menno Sedee