Ruim duizend gevangen Palestijnen in hongerstaking tegen situatie in hun cel

Demonstranten eisen zondag in de stad Nabloes, op de Westelijke Jordaanoever, de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Foto Alaa Bardaneh / EPA

Meer dan duizend Palestijnse gevangenen in Israël zijn deze week in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden van hun detentie. Ze eisen onder meer betere medische voorzieningen en meer toegang tot telefoons. De Israëlische minister Erdan (Binnenlandse Veiligheid, Likud) heeft de eisen van deze „terroristen en moordenaars” bij voorbaat van de hand gewezen.

De hongerstaking werd geïnitieerd door Marwan Barghouti, een populaire Palestijnse politicus die vijf keer levenslang uitzit wegens zijn leidende rol tijdens de twee intifada’s. Barghouti, die ondanks zijn opsluiting gezien wordt als mogelijke opvolger van de Palestijnse president Abbas, deed dat met een opiniestuk in The New York Times. Omdat het voor gedetineerden in Israël verboden is de publiciteit te zoeken, is Barghouti in eenzame opsluiting geplaatst.

Onmenselijk systeem

In zijn opiniestuk schreef Barghouti onder meer dat het „onmenselijke systeem van koloniale en militaire bezetting van Israël” tot doel heeft „de geest van de gevangenen en de natie waartoe zij behoren, te breken”. Dit gebeurt volgens hem „door het toebrengen van leed op hun lichamen, door hen te scheiden van hun families en gemeenschappen en het gebruik van vernederende maatregelen om hen tot onderwerping te dwingen”.

In totaal zitten er zo’n 6.300 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ongeveer vijfhonderd van hen zitten in administratieve detentie, wat betekent dat ze nooit ergens voor zijn aangeklaagd.

Het stuk van Barghouti is slecht gevallen bij Israëlische politici. Zij hekelen vooral het feit dat de krant hem in de auteursnoot omschrijft als een „Palestijnse leider en parlementariër”, zonder te noemen waarvoor hij veroordeeld werd. Onderminister Oren (Publieke Diplomatie, Kulanu) sprak van een „journalistieke terreuraanslag”, die bestraft zou moeten worden met bij voorbeeld sluiting van het kantoor van The New York Times in Israël.

    • Derk Walters