Franse inlichtingendiensten voorkomen ‘zekere’ aanslag

Twee gearresteerde mannen wilden binnen enkele dagen een aanslag plegen in Frankrijk.

Leden van de elite-eenheid van de Franse politie bij een operatie in maart.
Leden van de elite-eenheid van de Franse politie bij een operatie in maart. Foto Christophe Petit Tesson / EPA

De Franse inlichtingendiensten hebben maandag met de arrestatie van twee mannen in Marseille een terreuraanslag verijdeld. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl bekend gemaakt. Volgens Fekl was het “zeker” dat het tweetal van plan was in de komende dagen een aanslag te plegen “op Franse bodem”.

De verdachten, 23 en 29 jaar oud, staan bij de inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerd. Een bron dicht bij het onderzoek zegt tegen persbureau AFP dat de mannen al eerder vastzaten, voor feiten die niet aan terrorisme waren gerelateerd. Volgens minister Fekl zijn bij huiszoekingen materialen gevonden die gebruikt kunnen worden bij het voorbereiden van een aanslag.

Verkiezingen

Fekl zei dat het ging om een aanslag “net voor de presidentsverkiezingen”. Daarmee benadrukte hij de gespannen veiligheidssituatie in aanloop naar zondag, wanneer de Fransen naar de stembus gaan voor de eerste verkiezingsronde. Meer dan 50.000 man politie is op de been om de stembusgang te beveiligen.

De minister beloofde dat de overheid “alles in het werk stelt om de veiligheid van de verkiezingen te waarborgen”. Hij voegde daar echter ook aan toe dat het risico op terroristische aanslagen “hoger is dan ooit”.

Lees ook: 14 vragen over de Franse presidentsverkiezingen

Tot nu toe vonden dit jaar in Frankrijk twee door islamitisch radicalisme geïnspireerde aanvallen plaats. Op 3 februari viel een man met een machete militairen aan bij het Louvre. Hij werd neergeschoten. Vorige maand werd op het vliegveld Orly bij Parijs een man doodgeschoten nadat hij had geprobeerd het wapen van een militair af te pakken. Eerder had hij een politieagent in het gezicht geschoten.