Familiebedrijf VolkerWessels gaat binnenkort terug naar de beurs

Bouwsector

Bouwonderneming VolkerWessels gaat naar de beurs. Dit heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd. De notering aan de Amsterdamse beurs vindt ergens in de komende weken plaats. Het precieze moment van de beursgang hangt onder meer af van marktomstandigheden, aldus het bedrijf.

De familie Wessels, die via het investeringsvehikel Reggeborgh volledig eigenaar is van VolkerWessels, zal aanvankelijk een klein deel van haar aandelen verkopen. Hoe groot dat deel is – en wat de waarde van de beursgang zal zijn – is nog niet bekend. Reggeborghs aandeel in het bedrijf moet op den duur worden afgebouwd tot een minderheidsbelang.

Tussen 1990 en 2003 had het bedrijf al een notering aan het Damrak. Daarna kocht de familie Wessels de aandelen terug. Dik Wessels, de zoon van oprichter Arend, staat met een geschat vermogen van 3,3 miljard euro op de tweede plek in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders. Na de beursgang zal Wessels plaatsnemen in de raad van toezicht.

In januari meldde VolkerWessels al dat het nadacht over een beursgang. De familie Wessels wil haar kapitaal „meer spreiden”, legde het bedrijf toen uit. Door de aandelenverkoop komt geld vrij voor andere beleggingen. De oud-zakenbankier Jan de Ruiter werd als topman aangetrokken om de beursgang te begeleiden.

VolkerWessels is, na BAM, het tweede bouwbedrijf van Nederland. Vorig jaar haalde het 5,5 miljard euro omzet. De winst bedroeg 103 miljoen. Er werken zo’n 16.000 mensen. Anders dan de concurrenten is VolkerWessels de afgelopen jaren niet in de financiële problemen gekomen.