ExecutieS VS

Hooggerechtshof houdt derde van acht executies in Arkansas tegen

Het lukt de Amerikaanse staat Arkansas niet de geplande serie van acht executies in elf dagen te voltrekken voordat eind van de maand de houdbaarheidsdatum van het bij executies gebruikte verdovingsmiddel midazolam verstrijkt. Maandag bekrachtigde het landelijk Hooggerechtshof, met daarin de onlangs beëdigde rechter Neil Gorsuch, op het laatste moment de opschorting van de voor dinsdag geplande executie van Don Davies. Daarmee kwam het aantal executies dat voorlopig is verijdeld op drie. Gouverneur Asa Hutchinson van Arkansas wilde de executies tussen 17 en 27 april laten voltrekken, in een tempo dat sinds de herinvoering van de doodstraf in de VS in 1976 niet is voorgekomen. Het omstreden besluit van de gouverneur heeft geleid tot een stortvloed aan juridische procedures om de gevangenen in leven te houden. Ook protesteerden gevangenisbewaarders vanwege de stress van het uitvoeren van zoveel doodstraffen bij gevangenispersoneel veroorzaakt. Voor komende donderdag staan de volgende twee executies gepland. (NRC)

    • Maartje Somers