Thomas Rueb (NRC) wint publieksprijs Tegel

Thomas Rueb (NRC) won dinsdagavond de publieksprijs tijdens de uitreiking van de Tegels. Dagblad De Limburger won de Tegel voor onderzoeksjournalistiek.

Dionne Stax tijdens de uitreiking van De Tegel 2016, Jaarprijzen voor de journalistiek.
Dionne Stax tijdens de uitreiking van De Tegel 2016, Jaarprijzen voor de journalistiek. Foto: ANP / Jerry Lampen

Thomas Rueb (NRC) heeft dinsdagavond de publieksprijs gewonnen tijdens de uitreiking van de Tegels. Dat zijn de journalistieke vakprijzen. Rueb kreeg 390 van de 3.300 stemmen voor zijn interview ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’ met de Marokkaans-Nederlandse politieman Anis Raiss.

Dinsdagavond werden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Tegels uitgereikt, de jaarprijzen voor de journalistiek. Het was de tiende editie van de journalistenprijzen.

Onderzoek

Sjors van Beek van dagblad De Limburger won de journalistieke prijs de Tegel voor zijn serie ‘De malafide transportwereld’ (deel 1, deel 2 en deel 3).

Ook genomineerd voor de onderzoeks-Tegel: De lange arm van Turkije van het radioprogramma Argos, VPRO, Huub Jaspers en Berna van Vilsteren. En: Tom Kreling en Huib Modderkolk van de Volkskrant deden uitgebreid onderzoek naar de PVV voor hun artikel AIVD onderzocht contacten Wilders.

Interview

Maud Effting en Huib Modderkolk van de Volkskrant hebben dinsdagavond de Tegel gewonnen in de categorie interview. Ze maakten een vraaggesprek met Michael Heemels, oud-woordvoerder van Geert Wilders (PVV): Van golden boy tot total loss.

Ook genomineerd: En bedankt, babyboomers van Frederieke Hegger (RTL Z). En ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’, interview met Anis Raiss door Thomas Rueb van NRC.

Achtergrond

De Tegel voor achtergrondjournalistiek ging naar Sarah Sylbing en Ester Gould (Human) voor hun productie Schuldig. Daarin vertellen ze de verhalen van Nederlanders in de schuldsanering.

Ook genomineerd voor achtergrond waren: De pen en het zwaard (BNN-VARA), een serie over journalisten in landen waar de persvrijheid niet vanzelfsprekend is, door Fidan Ekiz en Kees Schaap (Aflevering 1, aflevering 2 en aflevering 3). En Shakespeare’s vluchtelingen van
VPRO Radio 1, Mathijs Deen.

Storimans

Cameraman Harry van de Westelaken won de Storimans-Tegel voor zijn werk in Mosul. Voor actualiteitenrubriek Brandpunt (KRO-NCRV) filmde Van de Westelaken De slag om Mosul. Ook genomineerd voor deze Tegel, waarvoor volgens de jury weinig inzendingen waren, was Patrick Martens (AVRO-TROS) voor de productie Terug naar Faro.

Turner Yuri van Gelder had een gastoptreden tijdens de uitreiking van de Tegels.

Verslaggeving

Mustafa Marghadi en zijn collega’s van NOS op 3 hebben de Tegel gewonnen voor verslaggeving met hun project Bij ons #inMolenbeek. De jury prees met name de multimediale aanpak van de NOS.

Ook genomineerd in de categorie verslaggeving waren Frontlijn Sirte
van correspondent Ana van Es van De Volkskrant, Ana van Es, en
De teloorgang van V&D van NRC, Barbara Rijlaarsdam en Teri van der Heiden. Hun productie: Een onoverbrugbaar tekort, Ik ben een heel recalcitrant mannetje en Collectief dalen: de deal liep gewoon weg.

Nieuws

Ingrid de Groot en Peter Groenendijk van het AD hebben de Tegel gewonnen in de categorie ‘nieuws’. De twee journalisten kregen hun onderscheiding voor de berichtgeving over de zaak-Dupont.

Ook genomineerd in de categorie nieuws was: Lineke Nieber van NRC met haar project Hulp-tv: helpt het?. Die bestond uit drie delen: Via de tv een nieuw gebit gekregen. Nu durft ze niet meer te lachen, Ze moest haar angstopdracht tien keer overdoen voor de camera en Het restaurant kreeg een grote beurt, de brandweer keurde het af.

En de derde genomineerde: RTL Nieuws met De lijst met ziekenhuisdoden door Hester van Yperen en Roland Strijker. De overige twee delen van de RTL-serie: Deel 2 en deel 3.

Talent

Anne de Blok (De Monitor, KRO-NCRV) heeft de eerste Tegel van vanavond gewonnen. In de categorie ‘talent’ won De Blok de prijs voor de productie van De Monitor over de opvang van verwarde mensen.

De winnende productie:
1. Opvang verwarde mensen, aflevering 1
2. Verwarde mensen, aflevering 2
3. Verwarde mensen, aflevering 3

De overige genomineerden in de categorie ‘talent’ waren: Laurens Samsom (VARA) met Team Gaza (2doc) en Haro Kraak (de Volkskrant) met De waarheid voorbij.