Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse stad Fresno

De 39-jarige schutter liet na zijn arrestatie weten zo veel mogelijk witte Amerikanen te willen doden.

Een afgezette straat in Fresno waar de moordactie plaatsvond. Foto Fresno County Sheriff / Reuters

Bij een schietpartij in het centrum van de Amerikaanse stad Fresno zijn dinsdagmiddag drie mannen vermoord. De dader heeft zich overgegeven aan de autoriteiten, zo meldt de politie van Fresno aan persbureau AP.

Na zijn arrestatie bekende de 39-jarige verdachte de moorden gepleegd te hebben. Hij liet weten zo veel mogelijk witte Amerikanen te willen vermoorden, “en dat heeft hij ook gedaan”, aldus een politiewoordvoerder. In minder dan twee minuten schoot de verdachte zijn wapen drie keer leeg, waarbij hij drie dodelijke slachtoffers maakte.

‘Verdachte liet latina’s leven’

Als eerste werd een man vermoord die in de bijrijdersstoel van een vrachtwagen zat. De chauffeur gaf daarop vol gas en kon zo ongedeerd blijven. Een van hen werd bij een katholiek liefdadigheidscentrum vermoord, een ander zat in een vrachtwagen. Vlak voordat de verdachte zijn derde slachtoffer doodschoot, richtte hij zijn wapen op twee vrouwen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Zij werden gespaard.

De verdachte werd al gezocht voor een andere moord: hij zou donderdag een bewaker buiten een motel hebben doodgeschoten. Toen de politie de man benaderde, was hij ongewapend en liep hij op de agenten af. “Ik was het, jullie moeten mij hebben”, zei hij.

Twitter avatar beecourts pablo lopez A crime scene is outside Fresno Police Dept headquarters on M street between Fresno and Mariposa streets https://t.co/0jsVDBv118

Geen terreurmotief

Volgens korpschef Jerry Dryer zou de schutter “Allahu Akbar” hebben geroepen. Volgens de autoriteiten is het desondanks uitgesloten dat het hier gaat om een terroristisch motief.

De politie heeft de FBI op de hoogte gesteld van de moorden en om hulp gevraagd bij het onderzoek. De autoriteiten vermoeden dat de verdachte alleen gehandeld heeft.

De ligging van Fresno:

    • Casper van der Veen
    • Sjoerd Klumpenaar