BostonKenianen winnen

Foto Elise Amendola/ AP

Keniaanse lopers waren maandag oppermachtig in de marathon van Boston, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Geoffrey Kirui (foto) was de snelste bij de mannen, in een niet bijzonder snelle tijd: 2 uur, 9 minuten en 37 seconden. Hij wist in de slotfase een aanval van de Amerikaan Galen Rupp (2.09.58) af te slaan. De Japanner Suguru Osako werd derde in 2.10.28.

De 37-jarige Edna Kiplagat won bij haar debuut in Boston in 2.21.52. De politieagente ging na circa twintig kilometer, vlak voor het begin van het heuvelachtige gedeelte, op avontuur en kwam dankzij een sterke slotfase met ruime voorsprong over de finish. Rose Chelimo uit Bahrein werd op bijna een minuut tweede (2.22.51), gevolgd door de Amerikaanse Jordan Hasay (2.23.00).

Kiplagat is tweevoudig wereldkampioene op de marathon. Ze won ook al in onder meer Londen, Moskou, New York en Los Angeles. (ANP)

    • Ward op den Brouw