In beeld

Al half miljoen burgers zijn Mosul ontvlucht

Bijna een half miljoen mensen hebben de Iraakse stad Mosul verlaten sinds Iraakse strijdkrachten in oktober een offensief begonnen om de stad op terreurgroep Islamitische Staat te heroveren. "De enorme omvang van het aantal burgers dat Mosul nog steeds ontvlucht is onthutsend”, aldus de Verenigde Naties.
De VN verwachten dat nog honderdduizenden mensen de stad de komende weken zullen ontvluchten.
Andres Martinez Casares/Reuters
De organisatie zegt tegen haar operationele grenzen aan te lopen. „De enorme omvang van het aantal burgers dat Mosul nog steeds ontvlucht is onthutsend”, aldus Lise Grande, humanitair coördinator voor de VN in Irak.
Muhammad Hamed/Reuters
Volgens schattingen zijn er nog zo’n half miljoen burgers in West-Mosul, onder wie 400.000 mensen in de dichtbevolkte oude stad.
Maya Alleruzzo/AP
Lise Grande benadrukt dat de VN alles in het werk stellen om de burgers te helpen maar dat het een lange strijd is.
Muhammad Hamed/Reuters
“De slag rond West-Mosul verschilt sterk van die van Oost-Mosul. Het is een stuk lastiger. Er zijn meer gewonden, huizen worden verwoest, voedselvoorraden slinken snel en families lopen ernstig risico omdat er niet genoeg drinkwater is.”
Maya Alleruzzo/AP
Maandag liet het Iraakse leger volgens persbureau Reuters weten terrein te winnen in het oude gedeelte van de stad. Volgens het persbureau zou er hevig gevochten worden.
Maya Alleruzzo/AP
De Verenigde Naties lieten eerder weten ‘diep bezorgd’ te zijn over het grote aantal burgerslachtoffers in de strijd rond West-Mosul. Er zouden inmiddels al honderden onschuldige burgers zijn omgekomen.
Muhammad Hamed/Reuters
Terugkeer naar de oostelijke delen van Mosul komt langzaam weer op gang.
Muhammad Hamed/Reuters
Over een pontonbrug steken Irakezen de rivier de Tigris over bij Hammam al-Alil, ten zuiden van Mosul, waar een van de grootste opvanglocaties is.
Andres Martinez Casares/Reuters
Deze kinderen worden met een bus vervoerd van een checkpoint naar een opvangkamp.
Muhammad Hamed/Reuters
Een meisje houdt haar knuffel stevig vast in het vluchtelingenkamp in Hammam al-Alil.
Muhammad Hamed/Reuters
Een jongen kijkt toe bij een bakker die aan werk is in zijn bakkerij bij Hammam al-Alil.
Muhammad Hamed/Reuters
Kinderen spelen in het wrak van een stuurcabine van een vrachtwagen. Ook buiten het vluchtelingenkamp zijn de verwoestingen van de oorlog overal zichtbaar.
Muhammad Hamed/Reuters