Kamp verlaagt gaswinning Groningen met 10 procent

De minister volgt een dinsdagmorgen gepubliceerd advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het debat over gaswinning in Groningen in de Tweede Kamer.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het debat over gaswinning in Groningen in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat / ANP

De gaswinning in Groningen wordt vanaf oktober met 10 procent verlaagd, om zo aardbevingen tegen te gaan. Dat heeft demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag in een Kamerbrief laten weten. Het besluit volgt op een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan het ministerie van Economische Zaken op dezelfde dag.

In 2016 zei Kamp dat de aardgaswinning moet worden beperkt tot maximaal 24 miljard kubieke meter per jaar. Het SodM pleitte er dinsdag voor om die grens verder te verlagen, in eerste instantie met 10 procent - tot 21,6 miljard kuub per jaar. Daarna moet worden bekeken of dit het aantal aardbevingen voldoende terugbrengt.

Zo kan op termijn worden vastgesteld bij welke hoeveelheid aardgas de veiligheid in de provincie Groningen gegarandeerd is. De toezichthouder verwacht overigens niet dat snel bepaald kan worden welk niveau ideaal is.

Lees ook: Nieuwe schadebeoordelaar Groningen wil met schone lei beginnen

Gelijkmatig spreiden

Het SodM adviseert verder om de aardgaswinning zo gelijk mogelijk te verspreiden. Voorkomen moet worden dat in bepaalde seizoenen ineens flink meer of minder gas wordt gewonnen. Dat geldt met name voor het Loppersumgebied, waar volgens het SodM “de breuken in de ondergrond kritisch gespannen lijken te zijn”. Sinds oktober vorig jaar is het aantal aardbevingen in die regio toegenomen. Elders in Groningen is het aantal bevingen sinds 2013 meer dan gehalveerd.

Het SodM heeft Economische Zaken de afgelopen jaren vaker geadviseerd over de gaswinning in Groningen. Er is een alarmeringsprotocol opgesteld om het aantal aardbevingen ten gevolge van de gaswinning in de gaten te houden en terug te dringen.

Reactie Milieudefensie

Milieudefensie heeft woensdag positief op Kamps besluit gereageerd en maant de minister om door te pakken. “Het mag echter geen éénmalige actie zijn, de kraan moet verder dicht”, aldus Evert Hassink van Milieudefensie. “Wij moedigen Kamp aan om door te pakken en de problemen structureel op te lossen: Daarvoor moeten we echt helemaal van het Gronings gas af.”