In beeld

Tekenaars zonder publiek

Ja, er zijn nog Syrische cartoonisten. En ja, ze tekenen ook nog. Alleen krijgen de Syriërs hun werk zelden onder ogen. Daar zorgen Assad en zijn inlichtingendiensten wel voor. Vanaf vrijdag 21 april toont Arti et Amicitiae in Amsterdam werk van achtentwintig Syische cartoonisten, van wie het merendeel het thuisland heeft moeten ontvluchten. Wij lichten er een paar uit.
‘Potlood in gevangenschap’. Cartoon van Hani Abbas (1977). Werkte enige tijd als onderwijzer in Damascus. Vluchtte in 2013, nu in Zwitserland.
Zonder titel. Cartoon van Hossam al Saadi. (1978). Won als 15-jarige cartoonist zijn eerste prijs. Dreef daarna een internetcafé. Vluchtte via Istanbul naar België.
Zonder titel. Cartoon van Sahar Burhan (1967). Haalde haar bachelor 'Vrije kunsten' in Damascus. Woont nu in Zweden waar ze voor een lokaal magazine tekent en een galerie houdt.
'Herinnering’. Cartoon van Hamid Sulaiman (1986). Studeerde architectuur in Damascus. In 2011 vluchtte hij naar Duitsland. Later vestigde hij zich in Parijs. Werkt nu aan de strip Freedom Hospital.
'Russische oorlog tegen IS‘. Cartoon van Hakam al Waheb (1975). Studeerde aan de Kunstacademie van Damascus. Woont vandaag de dag in Saoedi-Arabië.
'Syrië 2011’. Cartoon van Wissam Asaad (1976). Opgeleid als ingenieur in Syrië. Woont nog altijd in de Syrische hoofdstad. Kreeg verscheidene buitenlandse prijzen. De stoel staat voor de ‘zetel van de macht’.
'Méditerranée’.‘ Cartoon van Fares Carchoux. Opgeleid als elektronisch ingenieur. Fotografeerde tijdens de oorlog in Homs. Woont nu in Parijs.