Oud-president Zuid-Korea Park aangeklaagd in corruptiezaak

Ze wordt verdacht van onder meer omkoping, machtsmisbruik en het onthullen van staatsgeheimen.

Oud-president Park Geun-Hye.
Oud-president Park Geun-Hye. Foto: Ahn Young-joon/AFP

Oud-president van Zuid-Korea Park Geun-hye wordt vervolgd voor onder meer omkoping in de omvangrijke corruptiezaak die het land al maanden bezighoudt. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Yonhap. Ook heeft Park zich volgens de aanklagers schuldig gemaakt aan machtsmisbruik en het onthullen van staatsgeheimen.

Maandag werd ook bekend dat de voorzitter van Lotte Group, een van Korea’s grootste familieconcerns met hotels en warenhuizen, in dezelfde zaak wordt vervolgd. Shin Dong-Bin zou omgerekend bijna zes miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald aan Park en haar voormalige vertrouwelinge Choi Soon-sil.

Lees ook: De diepe val van president Park

Park werd vorige maand definitief uit haar ambt als president gezet door het Koreaanse Constitutionele Hof. Met het besluit verloor Park haar immuniteit en daarmee haar kans om aan vervolging te ontkomen. Vanaf vorig jaar oktober, toen de omvang van de zaak steeds duidelijker werd, demonstreerden wekelijks tienduizend Koreanen tegen het aanblijven van Park.

Lees ook: Euforie én woede na afzetting president Park

Corruptiezaak

In het onderzoek naar het schandaal werd eerder al Samsung-topman Jay Y. Lee vervolgd vanwege omkoping en verduistering. Hij zou de oud-president en haar vertrouwelinge 34 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om steun te verkrijgen voor een omstreden fusie. Ook vertrouwelinge Choi werd gearresteerd.

Choi is een vriendin van Park en dochter van een sekteleider. Ze zou zich hebben bemoeid met staatszaken en Park hebben aangespoord topmensen in het Koreaanse bedrijfsleven onder druk te zetten.

Alle hoofdrolspelers in de zaak hebben ontkend betrokken te zijn geweest bij corruptie. De rechtszaak tegen Park zal vermoedelijk in de komende weken beginnen.