Noord-Korea waarschuwt VS voor ‘totale oorlog’

De VS lieten een vliegdekschip opstomen naar Noord-Korea, tijdens een periode van hoogspanning tussen de landen.

De Noord-Koreaanse vice-ambassador van de VN Kim In-Ryong tijdens de VN-bijeenkomst in New York.
De Noord-Koreaanse vice-ambassador van de VN Kim In-Ryong tijdens de VN-bijeenkomst in New York. Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

De Noord-Koreaanse vice-ambassadeur van de Verenigde Naties heeft de Verenigde Staten beschuldigd van het uitlokken van een “thermo-nucleaire oorlog”. De ambassadeur, Kim In-ryong, deed zijn uitspraak tijdens een VN-bijeenkomst in New York. Hij wenste ook alle aanwezigen een vrolijk Pasen.

De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Han Song-Ryol dreigde ondertussen met een “totale oorlog” als de VS militaire actie zouden ondernemen, zei hij tegen de BBC. Ondanks internationale druk zei hij dat zijn land “wekelijks, maandelijks en jaarlijks” rakettesten zal blijven uitvoeren.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence waarschuwde Noord-Korea zondag al de VS niet uit de dagen. Het is gedaan met de geduldige houding van zijn land tegenover Noord-Korea, zei hij tijdens een bezoek een Zuid-Korea.

Hoogspanning

Noord-Korea, dat ondanks internationale veroordeling en VN-sancties zijn wapenarsenaal uitbreidt, uit wel vaker oorlogsretoriek. Dit keer komt die echter tijdens een periode van hoogspanning tussen aan de ene kant Noord-Korea en aan de andere kant de VS en Zuid-Korea.

Wat is er aan de hand? Lees: Volgens Noord-Korea staat een nucleaire oorlog voor de deur

Vorige week zouden satellietbeelden bewijzen dat Noord-Korea bezig was met de voorbereiding van een nucleaire oefening. Dat zou een logisch moment zijn, omdat het afgelopen zaterdag de 105de verjaardag van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider Kim Jung-un en grondlegger van de communistische staat, zou vieren. Zulks eerbetoon gaat vaker gepaard met militair machtsvertoon.

‘Het probleem Noord-Korea’

Ook is Donald Trump nu de president van de Verenigde Staten, die minder bang lijkt voor escalatie van het conflict. Na de bombardementen in Syrië en Afghanistan en een tweet met Trump-woede over Noord-Korea, hield de wereld zijn adem in voor dit weekend.

In de tweet dreigde Trump “het probleem Noord-Korea” zelf op te lossen, desnoods zonder China, zijn bondgenoot in het gebied. Voorlopig werken de VS echter nog wel samen met China, verzekerde Trump, met een onvoorspelbaar buitenlandbeleid, zondag.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.

Voorganger Barack Obama uitte niet zulke directe dreigementen. Wel liet hij, net als Trump een week geleden deed, een vliegdekschip opstomen naar het schiereiland.

Lees ook over het wapenarsenaal van Noord-Korea Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Mislukte rakettest

Noord-Korea voerde zaterdag geen kernproef uit - het bleef bij een militaire parade waar overigens wel een zorgwekkende intercontinentale ballistische raket werd getoond - maar deed zondag wel een rakettest. De raket ontplofte echter al na enkele seconden, volgens Zuid-Korea en de VS.

Lees ook: Nieuwe raketproef Noord-Korea mislukt

Pence, die enkele uren na de rakettest in Seoul arriveerde, noemde de rakettest een provocatie.