Feyenoord blijft koploper na zege, Ajax volgt op één punt

Ajax versloeg sc Heerenveen met 5-1. Met een 2-0 overwinning is Willem II zo goed als veilig. FC Groningen klopte PEC Zwolle ook met 5-1.

Jens Toornstra heeft de 1-0 voor Feyenoord gescoord en viert dat met Bart Nieuwkoop en Eljero Eli. Foto Olaf Kraak / ANP

Feyenoord heeft zondag met 2-0 winst tegen FC Utrecht zijn koppositie in de eredivisie behouden. De Rotterdammers stonden het gehele seizoen op de eerste plaats in de eredivisie, maar het team zakte de afgelopen wedstrijden qua spelprestaties wat in.

Het was een must-win voor Feyenoord, om er zeker van te zijn dat het deze speelronde Ajax achter zich houdt. Ajax verpletterde sc Heerenveen met 5-1. De club uit Amsterdam houdt zo drie speelronden voor het einde van de competitie een achterstand van één punt.

In de andere eredivisiewedstrijden won FC Groningen met 5-1 van PEC Zwolle. Willem II speelde zich in de strijd tegen degradatie met een 2-0 zege op Go Ahead zo goed als veilig.

Feyenoord-FC Utrecht: 2-0

De wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht was meeslepend, vanaf het begin. Het voelde als een finale, qua sfeer, beladenheid, importantie. En zo speelde Feyenoord ook, met het mes tussen de tanden, de grenzen opzoekend. Beide doelpunten vielen in de tweede helft, via Jens Toornstra en Eljero Elia.

De Kuip stond onder hoogspanning, een groot spandoek wordt bij opkomst ontrold: ‘Aan ons is de glorie, ’t dal is voorbij’. Het is een verwijzing naar de nederlaag bij Ajax en het gelijkspel bij PEC Zwolle vorige week.

De eerste helft was een show op zich, het knetterde, het golfde op en neer. De Kuip, dan weer opgefokt, dan weer stil, dan weer plots in brand – kampioenstress ten top. Arbiter Dennis Higler moest het ontgelden na enkele beslissingen in het nadeel van Feyenoord. Veel werd in werking gesteld om hem te beïnvloeden, er werd gesmeekt om pingels, om vrije trappen.

Feyenoord oogde in fases nerveus in de eerste helft, de furie verloor het soms van het verstand. Het was ren-je-rot-voetbal, op volle inzet. Tegen een tegenstander die zeer gegroepeerd en gedisciplineerd speelde waardoor het enigszins controle kreeg op de gevaarlijke flanken van Feyenoord.

Het tempo was hoog, de amusementswaarde groot. De Kuip, met Feyenoord-fan en PvdA-prominent Wouter Bos op de tribune, is een onneembaar fort voor tegenstanders dit seizoen. Hier voelt Feyenoord zich senang, kan het tegenstanders kapot spelen.

Kansen kwamen er voor Feyenoord: schoten van Nicolai Jørgensen, Steven Berghuis, Jens Toornstra, Tonny Vilhena. Maar ze misten precisie.

FC Utrecht, stevig op de vierde plaats, was dreigend in de tegenstoot. Het kwam het dichtst bij een doelpunt in de eerste helft, via de watervlugge aanvaller Gyrano Kerk. Hij omspeelde doelman Brad Jones en schoot vervolgens via de voet van verdediger Bart Nieuwkoop tegen de buitenkant van de paal. Feyenoord ontsnapte. Kort daarop nog een keer, als Nacer Barazite een grote schietkans geblokt ziet worden door Nieuwkoop.

De eerste ontlading is daar, bij Feyenoord, kort na rust. Een hoge bal op spits Nicolai Jørgensen, die subtiel doorkopt op de inlopende Jens Toornstra, die met een soort volley de bal over David Jensen plaatst: 1-0. De Kuip in extase, bier vliegt in de lucht.

Feyenoord is daarna beter, krijgt kansjes, maar bijt niet door. In het middendeel van de tweede helft komt het in een soort zenuwslopende overlevingsmodus. Het lijkt te twijfelen: óf de 1-0 verdedigen óf voor de 2-0 gaan. Het resulteert onder meer in een enorme kans voor FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen in de zeventigste minuut, maar hij mikt vlak voor doel net naast, na een corner.

Dan de bevrijding bij Feyenoord, tien minuten voor tijd, eigenlijk uit het niets. Een juweel van een doelpunt van aanvaller Eljero Elia, op de hoek van het strafschopgebied haalt hij uit naar de verre hoek, met perfecte curve om doelman Jensen heen: 2-0.

De Kuip danst. De titel is weer een stap dichterbij. Als het de komende drie duels wint, is het kampioen.

Ajax boekt ruime zegen op sc Heerenveen

Ajax begon zijn wedstrijd zwakjes tegen sc Heerenveen. Reza Ghoochannejhad bracht de club uit Friesland al na negen minuten op voorsprong. Het was zijn achttiende treffer in deze competitie. Bij rust leidden de Amsterdammers echter alweer met 3-1 na doelpunten van Nick Viergever, Matthijs de Ligt en Davy Klaassen. Kasper Dolberg en David Neres lieten in de tweede helft de score verder oplopen.

Volgende week speelt Ajax tegen PSV, terwijl het donderdag nog de return speelt in de kwartfinales van de Europa League tegen Schalke 04. Donderdag won Ajax van de Duitse club met 2-0.

Willem II met belangrijke zege langs Go Ahead

Willem II heeft in de strijd tegen degradatie een belangrijke overwinning geboekt op Go Ahead Eagles. Thuis werd het 2-0 dankzij doelpunten van Francisco Sol Ortiz en Jari Schuurman. Voor Go Ahead, dat al laatste stond, wordt lijfsbehoud een schier onmogelijke opgave.

Met nog drie wedstrijden te spelen staat de club uit Deventer laatste met vijf punten achterstand op NEC en Sparta. Willem II lijkt daarentegen zo goed als veilig op de tiende plek. Het heeft nu acht punten voorsprong op de twee clubs op plaats 16 en 17 (de plekken die verplichten tot de nacompetitie) met nog negen punten te verdelen. De nummer 9 tot en met 17 staan zo dicht op elkaar (9 punten verschil) dat de Tilburgers zelfs weer naar boven kunnen kijken en kunnen dromen van een plek in de play-offs.

Twitter avatar WillemII Willem II Willem II klimt door de zege naar plek 10 en kan weer naar boven kijken. Het verschil met plaats 9 (en playoffs) is maar 1 punt. #wilgae 2-0

Zaterdag haakte PSV zo goed als zeker af in de race om het kampioenschap na een gelijkspel tegen ADO (1-1). De club uit Eindhoven is zondag op respectievelijk zeven en zes punten van Feyenoord en Ajax worden gezet. Roda JC en Excelsior wonnen beiden hun wedstrijd en deden daarmee goede zaken om degradatie naar de Jupiler League te voorkomen.

FC Groningen raast langs PEC Zwolle

FC Groningen gaf PEC nauwelijks een kans en scoorde met 5-1 een flinke overwinning. De Groningers stijgen hiermee naar de tiende plaats in de eredivisieranglijst. Tijdens de doelpuntenregen van Groningen wisten de Zwollenaren slechts één bal in het net te krijgen. Nicolai Brock-Madsen scoorde net na de rust een doelpunt. De blijdschap was voor PEC echter van korte duur: Mimoun Mahi van FC Groningen maakte enkele minuten later 4-1.

Kort voor het eindsignaal scoorde Ajdin Hrustic nog zijn eerste treffer voor Groningen en maakte daarmee de winst compleet. PEC zakt nu af naar de dertiende plaats in het klassement.

    • Sam de Voogt
    • Steven Verseput
    • Len Maessen