Paus veroordeelt geweld in Syrië in paastoespraak

Paus Franciscus noemde de bomaanslag op een Syrisch buskonvooi van zaterdag, waarbij 112 doden vielen, “verachtelijk”.

Paus Franciscus voorafgaand aan zijn paastoespraak.
Paus Franciscus voorafgaand aan zijn paastoespraak. Foto Gregorio Borgia/AP

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak, die voorafgaat aan zijn traditionele zegen Urbi et Orbi (Voor de stad en voor de wereld), het aanhoudende geweld in Syrië veroordeeld. Hij noemde de bomaanslag op een Syrisch buskonvooi zaterdag, waarbij zeker 112 mensen om het leven kwamen, de “laatste verachtelijke aanslag op vluchtelingen”.

De geestelijk leider noemde de oorlog in Syrië “een oorlog die maar niet stopt met het zaaien van horror en dood”. Hij sprak zijn hoop uit dat “God degenen die proberen de bevolking van Syrië te genezen en gerust te stellen kan helpen”. Verder benoemde de Paus het menselijk lijden in landen als Oekraïne, Jemen en Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Hij riep gelovigen op ondanks al het leed de hoop niet te verliezen.

Twitter avatar Pontifex Pope Francis Today is the celebration of our hope, the celebration of this truth: nothing and no one will ever be able to separate us from God’s love.

Nederlandse bloemen vernield

Voorafgaand aan de toespraak van de Paus was er nog even paniek toen bleek dat meeuwen de uit Nederland afkomstige bloemen op het Sint Pietersplein in Rome deels hadden vernield. Volgens 1Limburg gebeurde dat in de nacht van zaterdag op zondag. Uiteindelijk lukte het het team van de Limburgse hoofdarrangeur Paul Deckers om alles weer op tijd te herstellen.

De tienduizenden gelovigen en toeristen die de paaszegen van de Paus wilden bijwonen, moesten hevige veiligheidschecks ondergaan om een plekje op het Sint Pietersplein te bemachtigen. De autoriteiten hadden onder meer metaaldetectors ingezet en gewapende agenten op daken rondom het plein gestationeerd om een mogelijke aanslag te voorkomen.