Wat zit daar op het staatshoofd?

Het Loo exposeert honderd hoeden die Beatrix als koningin droeg: gedurfd, sensueel, sober en ontroerend.

Vijf van Beatrix’ hoeden; ze moeten voor zichzelf spreken
Vijf van Beatrix’ hoeden; ze moeten voor zichzelf spreken Foto’s Koninklijk Paleis Het Loo

Een selfie waarop je een hoed van Beatrix draagt – denk: hou de toren van Pisa tegen. Het zou kunnen, als je op deze tentoonstelling je hoofd een beetje handig voor het meteen herkenbare profiel met lakkapsel zou houden. Helaas: op verzoek van „de bruikleengeefster” is fotograferen verboden op Chapeaux! in Paleis Het Loo in Apeldoorn, waar tot 27 augustus honderd hoeden van de voormalige koningin te zien zijn. Ook over de hoeden zelf is Het Loo terughoudend. Van welk materiaal, wie van haar drie ontwerpers een hoed heeft gemaakt – het wordt niet verteld. Waar en wanneer ze een hoed droeg, is alleen af te leiden uit foto’s en filmpjes.

De hoeden moeten voor zichzelf spreken. En dat doen ze, apart van de opvallend gekleurde en geschouderde mantels en jurken waarbij ze werden gedragen, eigenlijk meer dan ooit. Zo valt nu pas op hoe uitbundig van kleur en gedurfd van vorm ze waren. Hoe passend bij een beeldhouwende koningin de abstracte, fiere strikken. Hoe sensueel het bosje kunstbloemen dat uit een dubbele rand piept. En hoe ontroerend die ene sobere hoed: een zwarte met een bolle rand van hetzelfde stroachtige materiaal, de rand enigszins naar beneden hangend. Ze droeg hem – dat leren we wel – in 2002 op de begrafenis van prins Claus.