In beeld

Wat stemt de gewone Turk?

De Turken stemmen op zondag ja of nee tegen de meest radicale herziening van de grondwet sinds de invoering van de meerpartijendemocratie in 1946. De belangrijkste vernieuwing is dat de president veel meer macht krijgt dan tot nu toe, ten koste van het parlement en de rechterlijke macht. Gaan de Turken voor of tegen stemmen, en wat zijn hun beweegredenen?
Student Pelin Isilak (19) uit Istanbul gaat 'Nee' stemmen. "Ik ben tegen Erdogan, ik zou zelfs tegen mijn vader stemmen als hij om zo veel macht vroeg."
Umit Bektas /Reuters
Straatverkoper Hikmet Gunduz (52) uit Diyarbakir hoopt dat zijn Ja-stem vrede brengt. "Ik hou van Erdogans karakter. Hij komt een beetje boos en autoritair over, maar zijn hart is vol van liefde."
Umit Bektas /Reuters
Gepensioneerd bankier Mehmet Emin Erelvanli (62) uit Cesme in de provincie Izmir stemt tegen. "Journalisten worden gevangen gezet. Hij benoemt al de ministers, rechters, aanklagers, rectors enz. Hij heeft al macht genoeg en nog steeds vraagt hij om meer."
Umit Bektas /Reuters
Oud-onderwijzeres Melek Algin Iyidinc (60) uit Artvin, stemt 'Nee'. "Ik ben socialist en atheïst. Ik heb nooit op de AK-partij [de partij van Erdogan -red.] gestemd. Erdogan wil alleen maar meer macht. Het is tijd dat het volk zegt dat het genoeg is. Dit referendum biedt ons de kans om hem te stoppen."
Umit Bektas /Reuters
Huisvrouw Merve Songur (37) uit Istanbul, gaat 'Ja' stemmen zondag. "De voorgestelde veranderingen zijn nodig voor het land. Erdogan is een echte leider. De EU hanteert een dubbele moraal; zij denken dat alle moslims terroristen zijn."
Umit Bektas /Reuters
Winkeleigenaar Ilter Etike (31) uit Cesme, stemt 'Ja'. "Erdogan is een politiek genie. Ik hou van hem. De grondwetswijzigingen zijn nodig voor de democratie. Als het referendum wordt aangenomen brengt dat stabiliteit en wordt het PKK-probleem opgelost. Turkije zal over tien jaar bij de tien grootste economieën van de wereld horen."
Umit Bektas /Reuters
Restauranteigenaar Haluk Ozakin (32) uit Diyarbakir, zegt dat hij 'Nee' gaat stemmen. Hij werd ontslagen bij de gemeente toen pro-Erdogan partijen de macht overnamen. Ons grootste probleem is de afwezigheid van democratie en de oorlogssfeer die er in het land hangt."
Umit Bektas /Reuters
Armen Demirjiyan (55), een boekverkoper in de Armeense gemeenschap in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir, zal 'Nee' stemmen. "Een land moet niet door één man geleid worden." De Armeense kwestie speelt ook een grote rol in zijn overwegingen. "Als Turkije op deze weg doorgaat, eindigt het land zoals Syrië."
Umit Bektas /Reuters
Website-editor Mustafa Goktas (47) uit Istanbul, stemt 'Ja'. "Ik ben religieus conservatief. Erdogan begrijpt ons en onze behoeften. Hij is de man van de natie."
Umit Bektas /Reuters
Professor in de pathologie Sevdegul Aydin Mungan (40) uit Trabzon zegt dat ze 'Ja' gaat stemmen. "Ik ben humanist en patriot. Als student kreeg ik problemen omdat ik een hoofddoek droeg. Ik ben Erdogan dankbaar dat ik onder zijn regering de kleding mag dragen die ik wil. Edogan houdt echt van ons land. Turkije wordt een respectabel en sterk land als hij het referendum wint."
Umit Bektas /Reuters
Huisvrouw Pinar Ayyildiz Ozen (41) uit Cesme, gaat 'Ja' stemmen. "Erdogan is een betrouwbare leider, hij betekent veel voor Turkije. Het is goed als hij nog tien jaar kan regeren. Erdogan is de leider van de moslimwereld."
Umit Bektas /Reuters
Hotelbaas Aynur Sullu (49) uit Cesme stemt 'Ja'. "Onder de AK-partij zijn we sterker. We hebben een betere economie, betere gezondheidszorg en beter onderwijs. Het is een grote leugen dat we niet vrij zijn. Iedereen die het wil kan raki drinken of in een bikini zwemmen."
Umit Bektas /Reuters
De burgemeester van het district Umraniye in Istanbul en oprichter van de AK-partij, Hasan Can (63), stemt voor. "Het huidige systeem zorgt voor instabiliteit. Als de veranderingen zoals voorgesteld in het referendum doorgaan, dan kan niemand op tegen Turkije. Al onze problemen worden dan opgelost. Er zal geen werkloosheid en geen terrorisme meer zijn."
Umit Bektas /Reuters
Parlementslid van de oppositiepartij CHP, Didem Engin (39) uit Istanbul, voert campagne voor de Nee-stem. "De regeringspartij wil een religieuze generatie creëren, maar wat we nodig hebben is een generatie die innoveert en kritisch is."
Umit Bektas /Reuters
De gepensioneerde fabrikant en voorzitter van een Alevitische [religieuze minderheid - red.] organisatie in Istanbul, Muzaffer Aksakal (65), gaat 'Nee' stemmen in het referendum. "Als het Ja-kamp wint zal het alleenrecht op oorlog en vrede in handen komen van één man."
Umit Bektas /Reuters
Voedselverkoper Adil Aydin (47) uit Diyarbakir, gaat 'Ja' stemmen. Want: "er is geen betere leider dan Erdogan. Sinds hij aan de macht is wordt er weer rekening gehouden met Turkije. Het grootste probleem is de Koerdische kwestie. Als dat opgelost wordt, zal de opmars van Turkije niet meer te stoppen zijn."
Umit Bektas /Reuters
Schoonmaker en boerin Fatma Peker (58) uit Surmene in de provincie Trabzon, zal 'Ja' stemmen. "Ik hou veel van mijn president Tayyip Erdogan. Hij is sterk en moslim. Het grootste probleem is het terrorisme. Duitsland, Nederland, Engeland en de VS steunen allemaal de Koerdische PKK. Terwijl ze zelf moslims martelen laten ze de PKK hun gang gaan. Over tien jaar zal Turkije het sterkste land ter wereld zijn."
Umit Bektas /Reuters
Zakenvrouw Dilsat Gulsevim Arinc (68) uit Cesme, gaat 'Nee' stemmen. "Ik wil niet dat iemand ons gaat regeren als een sultan op zijn troon. Ik denk niet dat het referendum hem gaat stoppen, maar het zal een goede les voor hem zijn. Want als het zo doorgaat, bestaat Turkije over tien jaar niet meer."
Umit Bektas /Reuters
Visser Cengiz Topcu (57) uit Rize aan de Zwarte Zee, gaat 'Nee' stemmen. "Ik ben een patriot. Ik wil demomcatie en geen alleenheerser." De grootste problemen vindt hij werkloosheid en terrorisme." Ook is hij erg bezorgd om het milieu. "Vroeger zat er veel vis in de Zwarte Zee. Door de vervuiling is er bijna geen vis meer."
Umit Bektas /Reuters