Top Credit Suisse levert deel bonus in

Beloningen

Twaalf leidinggevenden van de Zwitserse bank zien af van 40 procent van hun bonus na kritiek van aandeelhouders en politici.

De top van de Zwitserse bank Credit Suisse heeft onder druk van aandeelhouders en politici besloten om 40 procent van een omstreden bonus in te leveren. Eerder dit jaar kende de raad van commissarissen de twaalf hoogste leidinggevenden van de bank gezamenlijk een bonus toe van 78 miljoen Zwitserse frank (73 miljoen euro) voor hun prestaties in 2016. Deze twaalf bestuurders, onder wie topman Tidjane Thiam, maakten vrijdag in een brief aan aandeelhouders bekend af te zien van 40 procent van de bonus.

Als reden noemt Thiam dat „enkele aandeelhouders bedenkingen hebben” bij de hoogte van de bonussen. Hij schrijft te hopen dat met dit besluit deze „zorgen” worden „verlicht” en dat het bestuur verder kan gaan met zijn werk. „Mijn belangrijkste prioriteit is dat de hervormingen waar we mee begonnen zijn bij Credit Suisse, kunnen doorgaan.”

De raad van commissarissen kende de bonussen toe nadat de bank bekend had gemaakt een verlies van 2,7 miljard Zwitserse frank (2,5 miljard euro) te hebben geleden in 2016. De bestuurders hadden hun doelstellingen gehaald, aldus de commissarissen.

ISS en Glass Lewis, twee bureaus die grote beleggers adviseren hoe te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen over kwesties als beloningen, keerden zich publiekelijk tegen de bonussen. Ook een prominente Zwitserse politicus uitte felle kritiek.

Vorige maand werd bekend dat er een groot internationaal onderzoek loopt naar zwartspaarders bij Credit Suisse. Vorig jaar schikte de bank voor 5,3 miljard dollar met de Amerikaanse autoriteiten in een zaak rond de verkoop van rommelhypotheken. (NRC)

    • Chris Hensen