Recensie

Rood voor de goede griller

Welke wijn past goed bij de barbecue? Een Spaanse rode, concludeert .

Vanwege de officiële aftrap van het barbecue-seizoen vroeg The Bastard, een firma die in de onontbeerlijke hardware doet, om een officiële barbecuewijn te selecteren voor het daarmee gepaard gaande feestje. Voordat de flessen ontkurkt konden worden, dienden de genodigden zich echter nog door wat droge waar heen te werken.

Eerst presenteerde onderzoeksbureau Trendbox het Nationale BBQ Onderzoek. Zodoende weet ik nu dat negen op de tien Nederlanders tussen 18 en 70 jaar wel eens barbecueën. En dat 20 procent van deze groep dat zelfs tien keer per jaar of vaker doet. Ook is mij nu bekend dat beneden de grote rivieren de rookpluimen vaker opstijgen dan daarboven. En dat achter de grillruit veel landgenoten te vinden zijn die niet alleen een hoger inkomen hebben maar ook kinderen.

Vervolgens presenteerde Jord Althuizen, die niet veel later tot BBQ-personality van het jaar werd uitgeroepen, de nieuwste trends. Wie straks nog hamburgers en sateetjes roostert, wordt de risee van het grillgezelschap. Pulled pork, picanha, beef ribs, briskets en pastrami zijn de gedoodverfde favorieten. De gevorderde griller zal niet schromen om eerdaags ook eens een heel varken aan de gloeiende kooltjes toe te vertrouwen. Daarbij voorspelde Althuizen dat we het winter-barbecueën gaan omarmen. Voordeel voor de omwonenden: deuren en ramen zijn dan toch al gesloten. Hij riep bovendien op om vooral eens een BBQ-ontbijt te serveren.

Wellicht is het dan nog te vroeg voor wijn maar inmiddels was het wel tijd geworden om de dorst van de aanwezigen te lessen. De nadruk tijdens deze bijeenkomst lag vooral op vlees. Daarom had ik rood geselecteerd. Met name wijnen met veel fruit, aardig wat zuren, tannine en eikenhout zijn hittebestendige soorten. Barbera, cabernet sauvignon, sangiovese en syrah kwijten zich met graagte van hun taak. Maar ik had een crianza tempranillo uit het Spaanse Ribera del Guadiana gekozen. En die leidde tot witte rook bij het pièce de resistance, tot ons gebracht door de eveneens opgetrommelde Wereldkampioen Heel Varken Barbecueën.

    • Harold Hamersma