Roda JC wint cruciaal duel, PSV haakt definitief af

De Limburgers stijgen van de zeventiende naar de vijftiende plaats en zijn daarmee – voor even – veilig voor degradatievoetbal.

Abdul Ajagun van Roda viert de zege met supporters. Foto ANP

Roda JC heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie. De Limburgers wonnen in eigen huis met 3-1 van directe concurrent Sparta en stijgen daardoor naar de vijftiende plaats in de ranglijst. Sparta blijft staan op plek zestien en moet vrezen voor de nacompetitie.

Hoewel Roda en Sparta op de ranglijst elkaar weinig ontlopen, was van een gelijke strijd volgens persbureau ANP allerminst sprake: de ploeg van trainer Yannis Anastasiou was veel sterker. Al na een kwartier voetballen betaalde zich dat uit in een doelpunt: Abdul Ajagun kopte raak op aangeven van Mikhail Rosheuvel.

Ook na die treffer had Roda het beste spel en kreeg het meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden. Kort na rust kreeg Michel Breuer van Sparta nog wel de kans om gelijk te maken, maar de oudste speler van de Eredivisie miste. Trefzekerder was niet veel later Ajagun, die na een uur spelen de 2-0 maakte.

Met nog een kwartier te gaan, wist Sparta alsnog de aansluitingstreffer te maken via Thomas Verhaar, nadat kort daarvoor Paco van Moorsel al een goede kans op de 2-1 had gekregen. In de voorlaatste minuut van de wedstrijd besliste Roda de wedstrijd echter definitief, toen Mikhail Rosheuvel de 3-1 maakte.

PSV geeft overwinning weg tegen ADO

Heel lang leek PSV op weg naar een zuinige overwinning op bezoek bij ADO Den Haag, maar vlak voor tijd ging het alsnog mis. Door een laat doelpunt van aanvaller Mike Havenaar lopen de Eindhovenaren opnieuw averij op. In het Haagse Kyocera-stadion werd het 1-1.

Door het gelijkspel - Davy Pröpper maakte de 1-0 - zit het seizoen van PSV er in principe op: als Ajax en Feyenoord zondag allebei winnen, dan loopt hun voorsprong op tot respectievelijk zes en zeven punten. Een amper nog te overbruggen gat, met nog drie wedstrijden te gaan.

Excelsior wint opnieuw, NEC verliest

Net als Roda kende ook Excelsior een goede zaterdag. De degradatiekandidaat won in eigen huis tegen Vitesse, de nummer vijf van de competitie. De Kralingers klimmen daardoor op naar de dertiende plaats, waar ze twee weken geleden nog zeventiende waren. Op het Rotterdamse Woudestein kwam het enige doelpunt van Nigel Hasselbaink.

Veel minder goed verliep de avond voor NEC, dat op bezoek ging bij FC Twente. De Nijmegenaren verloren met 3-0 door doelpunten van Enes Ünal (tweemaal) en Fredrik Jensen en vallen daardoor terug naar de zeventiende plaats in de ranglijst.

    • Joost Pijpker