Nieuwe raketproef Noord-Korea mislukt

Volgens de Amerikaanse vice-president Mike Pence steunen de VS Zuid-Korea volledig. De VS waren “niet verrast” door de proef.

Een ongedateerde foto van het Noord-Koreaanse persbureau KCNA van een eerdere raktettest. Foto: EPA/KCNA

Noord-Korea heeft geprobeerd een raket te lanceren vlakbij de stad Sinpo aan de oostkust, maar de poging is volgens Zuid-Korea en de VS mislukt. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de actie “machtsvertoon dat een bedreiging vormt voor de hele wereld”.

In een verklaring van het leger van Zuid-Korea staat volgens Reuters: “Het noorden heeft deze morgen geprobeerd een ongeïdentificeerde raket vanuit de Sinpo-regio te lanceren, maar het lijkt erop dat het mislukt is.”

Het Amerikaanse leger bevestigt de mislukte raketlancering: “De raket ontplofte vrijwel onmiddellijk”, zegt marinewoordvoerder Dave Benham. “Er wordt nog uitgezocht om wat voor type raket het ging.”

Vanuit dezelfde regio lanceerde Noord-Korea eerder deze maand een raket vlak voor de ontmoeting tussen de VS en China, de belangrijkste bondgenoot van het communistische regime. Die poging slaagde half.

‘Raket vanaf een onderzeeër’

Het is nog niet bekendgemaakt wat voor type raket getest werd. Shin In-kyun, voorzitter van het Zuid-Koreaanse defensiebureau Korea Defense Network, verklaarde tegenover Amerikaanse media dat het vermoedelijk om een ballistische middellangeafstandsraket ging die van een onderzeeër wordt gelanceerd. Dat zou stroken met de lanceerlocatie Sinpo, waar een belangrijke marinebasis ligt.

Een dergelijke raket vormt een extra gevaar voor omliggende landen die op vijandige voet staan met Noord-Korea. Zulke projectielen worden namelijk niet gespot door radars, inclusief het hypermoderne radarsysteem THAAD dat momenteel in Zuid-Korea wordt gebouwd. Dat maakt het moeilijker om tijdig te anticiperen op een Noord-Koreaanse aanval.

Reactie VS

Volgens de Amerikaanse minister Jim Mattis van Defensie is Trump in zijn resort Mar-a-Lago op de hoogte gebracht van de mislukte raketlancering, maar geeft hij er geen commentaar op. De Amerikaanse vice-president Mike Pence, momenteel in Zuid-Korea, had wel commentaar: hij bekrachtigt dat de Verenigde Staten Zuid-Korea in alles steunen. “Ons bondgenootschap is nog nooit zo sterk geweest”, zei hij.

Noord-Korea vierde zaterdag de 105de geboortedag van Kim Il-sung, de stichter en eerste leider van het communistische land. De verwachting was dat de Noord-Koreanen een kernproef zouden doen, maar het bleef bij een militaire parade waar nieuwe langeafstandsraketten werden vertoond.

Lees ook: Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Oplopende spanningen

De spanning tussen de VS en Noord-Korea is de afgelopen week flink opgelopen. President Donald Trump stuurde marineschepen met raketten richting Noord-Korea en zei dat hij het probleem “zelf zou gaan oplossen” met of zonder hulp van China.

Lees ook deze zeven vragen en antwoorden over de spanningen tussen de VS en Noord-Korea

Op zondag gaf een beleidsadviseur van het Witte Huis aan dat de Verenigde Staten “niet verrast” waren en geanticipeerd hadden op de raketlancering. Vice-president Mike Pence is zondag in buurland Zuid-Korea als onderdeel van zijn al langer geplande 10-daagse trip door Azië. Hij is momenteel in Seoul, onder meer om te bespreken hoe om te gaan met de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Pamfletten

Naar Zuid-Korea gevluchte Noord-Koreanen hebben naar eigen zeggen zo’n 300.000 heliumballonnen met pamfletten over de de grens met Noord-Korea gestuurd. Op de pamfletten wordt kritiek geuit op het regime in Pyongyang en staat informatie over de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die overleed nadat hij in Maleisië was vergiftigd met zenuwgas. Onder het portret van Kim Jong-un staat “moordenaar”.

Lees ook: Maleisië geeft lichaam halfbroer Kim Jong-un vrij

De overlopers stuurden met de ballonnen ook dollars, USB-sticks, DVD’s en boekjes mee naar Noord-Korea. “We veroordelen de dictator Kim Jong-un omdat hij doorlopend Zuid-Korea en de wereldwijde samenleving bedreigt met nucleaire wapens en raketten en zijn halfbroer heeft gedood”, zei de leider van de activisten tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.