Lavreysen wint zilver op sprint bij WK baanwielrennen

Voor Lavreysen is zijn zilveren sprintmedaille de tweede plak die hij dit WK wint.

Harrie Lavreysen (l) in duel met Ryan Owens (r). Foto Kin Cheung/AP

Harrie Lavreysen is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om wereldkampioen sprint op de wielerbaan te worden. Het 20-jarige talent verraste eerder op de dag door bij zijn debuut op een WK door te dringen tot de finale van de individuele sprint. In de strijd om het goud verloor Lavreysen van de Rus Denis Dmitriev, meervoudig medaillewinnaar op eerdere WK’s.

Het is voor het eerst sinds 2007 dat een Nederlander een medaille pakt op het koningsnummer van het baanwielrennen. Toen was het Theo Bos die op Mallorca voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen werd. Bos deed dit jaar, na vorig jaar te zijn teruggekeerd op de wielerbaan, ook mee aan de sprint. Hij kwam echter niet verder dan de zestiende finales.

Lees ook dit stuk over Harrie Lavreysen: Als baanwielrenner is hij verlost van knarsende botten

Voor Lavreysen is zijn zilveren sprintmedaille de tweede plak die hij dit WK wint. Eerder bereikte hij met de Nederlandse ploeg de finale van de teamsprint, waarin van Nieuw-Zeeland verloren werd. De nederlaag van Nederland was onder meer te wijten aan het feit dat Lavreysen bij de start met één voet uit zijn pedaal schoot. Daarom ontstond er een groot gat tussen starter Jeffrey Hoogland en Lavreysen, die de tweede ronde voor zijn rekening nam.

Nierproblemen Hoogland

De prestatie van Lavreysen op de individuele sprint mag, ondanks bijvoorbeeld de afwezigheid van regerend wereld- en olympisch kampioen Jason Kenny uit Groot-Brittannië, opmerkelijk genoemd worden. Lavreysen kon tot nu toe nog geen resultaten op het hoogste niveau overleggen.

Daarbij komt dat de 24-jarige Jeffrey Hoogland normaal gesproken de kopman is van het Nederlandse baansprintersgilde. In 2015 werd Hoogland Europees kampioen op de individuele sprint, de teamsprint en op de kilometer en in dat jaar ook vierde bij de sprint op de WK.

In aanloop naar de WK van dit jaar kreeg Hoogland echter te maken met nierproblemen, waardoor hij niet volledig fit in Hongkong verscheen. Besloten werd Hoogland, net als Lavreysen voormalig bmx’er, alleen aan de teamsprint mee te laten doen en Lavreysen op de individuele sprint te laten starten.

Naast de medaille voor de teamsprinters is er bij deze WK nog één medaille behaald door Nederland. Kirsten Wild won bij de vrouwen zilver op het omnium.

    • Joost Pijpker
    • Joram Bolle