Koop eens een eiland

Stukje land Het onderhoud van eilandjes in de Vinkeveense Plassen wordt het recreatieschap te duur. Kopen?

Je eigen eiland. Vrijheid. Wat is er heerlijker dan dat? Wie droomt van zo’n onbewoonde stek hoeft niet af te reizen naar de Stille Oceaan. In de Vinkeveense Plassen gaan komende dinsdag 44 langgerekte eilanden in de verkoop. Toegegeven, helemaal in Kinderen voor Kinderen-stijl is het niet („Drink met je billen bloot – melk uit een kokosnoot”). Geen wuivende palmen, en de eilanden heten officieel ‘legakkers’: langgerekte veenpercelen, omsloten door water. Op die akkers legden mensen vroeger veen te drogen, gewonnen uit het omliggende gebied. Droog veen was turf en dus brandstof. Nu liggen op de langwerpige eilandjes mensen op te drogen na een duik in het water. Zo’n 160 van de ruim 200 legakkers zijn in het bezit van particulieren: stroken gras met her en der wat wilgen en elzen.

De een vaart ernaartoe in een luxe sloep of op een zeiljacht, de ander in een gammel motorbootje. In de haven van Vinkeveen liggen alle boten gebroederlijk naast elkaar, zoals in het dorp zelf villa’s naast rijtjeshuizen staan en SUV’s naast omafietsen parkeren. Eenmaal op de eilanden vallen alle materiële verschillen weg: daar loopt iedereen – van zilverenlepelkind tot selfmade man – in zwembroek met blote voeten over het gras.

Bij opbod verkocht

De stukjes eiland die nog geen particulier bezit waren (‘onbewoond’ is een wat misleidend begrip, want sommige eilanden zijn opgedeeld in meerdere legakkers) gaan nu dus onder de hamer. De onderhoudskosten van de legakkers werden te hoog voor het Recreatieschap Vinkeveense Plassen. Beetje bij beetje eroderen de oevers van de onbewoonde eilanden door het water dat continu tegen het veen klotst. Als er niets gebeurt, zijn de eilanden er over dertig, veertig jaar wellicht helemaal niet meer. Er is beschoeiing nodig: een houten wand tegen de kant, die het water weghoudt.

Maar de aanleg van zo’n damwand is prijzig – per meter zit je algauw aan de honderd euro. En meer dan de helft van de eilanden die nu in de verkoop gaan, wordt geveild inclusief beschoeiingsverplichting. Voor een eiland van 10 bij 20 meter betekent dat een kostenpost van ongeveer 6.000 euro. Als je geen heel eiland hebt, maar slechts een middendeel, betaal je bijvoorbeeld voor 2 keer 20 meter beschoeiing.

Het bedrag dat het Recreatieschap Vinkeveense Plassen voor de eilanden hoopt te krijgen is nog niet bekend. Legakkers die de afgelopen jaren via Marktplaats werden aangeboden door particuliere eigenaren hadden over het algemeen een vraagprijs tussen de 10.000 en 40.000 euro. Afgelopen januari werd een onbeschoeid vrijliggend eiland nog in prijs verlaagd van 38.000 naar 30.000 euro. Soms hebben eilandeigenaren meerdere legakkers, die ze verhuren.

Wie dinsdag wil meedingen, kan dat op twee manieren doen: vooraf een schriftelijk bod doen via de notaris, of op de veilingdag langskomen in Vinkeveen. Tussen 13.00 en 17.00 uur worden de eilanden bij opbod verkocht. Belangstellenden kunnen op maximaal vier eilanden intekenen en vooraf moet per eiland een borgsom van 5.000 euro worden betaald (die wordt teruggestort als de legakker naar iemand anders gaat).

Wat kopers in spe zich ook moeten realiseren: vooralsnog moeten de onbewoonde eilanden echt onbewoond blijven. Je mag je bootje aanmeren (en eventueel in die boot blijven slapen) en er je picknickkleed neerleggen, maar een huisje bouwen mag niet. Zelfs een simpele blokhut wordt niet gedoogd. Gedoogbeleid geldt op de al verkochte eilanden wél. Mogelijk wordt het bestemmingsplan in 2018 verruimd en mogen eenvoudige optrekjes wel officieel.

Met een onbewoond eiland in Vinkeveen koop je dus vooral een stukje vrijheid. De te veilen eilandjes zijn nu nog publiekelijk toegankelijk: wie langsvaart kan er zonnebaden en lunchen. Dat zal straks niet meer zo makkelijk gaan. Met de opbrengst van de veiling wil het Recreatieschap Vinkeveense Plassen daarom straks de zandeilandjes die óók in het gebied liggen, toegankelijker maken voor recreanten.

werkenaandevinkeveenseplassen.nl/koop
    • Gemma Venhuizen