Koerden vrezen fraude bij verkiezingen

Turkije

Koerdische kiezers kunnen de doorslag geven bij het referendum zondag. Er zijn te weinig waarnemers.

Waarnemers vrezen verkiezingsfraude bij het referendum in Turkije van zondag. Terwijl de laatste peilingen een nek-aan-nek race voorspellen, waarbij de verschillen tussen ‘ja’ en ‘nee’ binnen de foutmarge liggen, wordt gevreesd voor gesjoemel. Dit geldt vooral in het overwegend Koerdische oosten, waar een gebrek aan verkiezingswaarnemers is.

Koerdische kiezers kunnen de doorslag geven bij het referendum over een grondwetswijziging, die alle uitvoerende macht in handen van de president legt. De Koerden vormen immers zo’n 20 procent van de bevolking. Bij eerdere verkiezingen kreeg de AKP van president Erdogan veel steun van de Koerden. Tot 2011 stemde ongeveer 60 procent van de Koerden op de AKP.

Het is de vraag hoeveel van die steun er nog is sinds de burgeroorlog tussen het leger en de Koerdische guerrillabeweging PKK weer is opgelaaid in 2015. Bij militaire operaties tegen de PKK in het zuidoosten van het land zijn hele binnensteden kapotgeschoten. Zo’n 500.000 mensen zijn ontheemd geraakt door het geweld, en de vraag is of zij zondag wel kunnen stemmen. Daarbij heeft de pro-Koerdische partij HDP grote moeite gehad om campagne te voeren.

Dertien parlementariërs van de HDP, onder wie de populaire leider Selahattin Demirtas, zitten in de gevangenis op verdenking van (steun aan) terrorisme. De overheid heeft 82 burgemeesters van de pro-Koerdische oppositie in het zuidoosten ontslagen of opgepakt en eigen mensen aangesteld. Duizenden leden van de HDP en een andere pro-Koerdische partij zijn gearresteerd. De regering heeft alle 151 mensen die de HDP had voordragen als verkiezingswaarnemer afgewezen. Peilingbureau Konda, een van de meeste betrouwbare van het land, voorspelt dat 70 procent van de Koerden ‘nee’ zullen stemmen en 30 procent ‘ja’.

Meer Turkije op 14-15