Knallen met carbid, ook in het jaar 2035

Met ‘toekomstkoffers’ laten kinderen aan de mensen van 2035 zien hoe ze nu leven.

Toekomstkoffer met rode carbid-bus

Hoe ziet Nederland er in 2035 uit? Kun je als scholier in een – elektrische – auto stappen omdat die toch zelfrijdend is? Hoef je geen woordjes meer te leren omdat je af en toe je hersens kunt aansluiten op de computer? Ruimt een robot na het doen van de afwas je kamer op?

Niemand die het weet. Maar basisschoolleerlingen uit de veenkoloniën in Drenthe en Groningen krijgen misschien wel een idee. Want binnenkort bezoeken zij de theatervoorstelling Roegzand, die zich afspeelt in het jaar 2035.

Als voorbereiding daarop hebben de kinderen ‘Toekomstkoffers’ gemaakt. Dat zijn gewone koffers, maar dan gevuld met bijvoorbeeld tekeningen, games en mobieltjes van de kinderen. „Allemaal spullen die een beeld geven van hun leven hier en nu. Zo kunnen mensen in 2035 zien hoe kinderen in 2017 leefden”, vertelt Heleen Wilkens, bedenker van het kofferproject.

Met een speciale kar heeft Heleen de koffers opgehaald en tijdelijk in haar schuur gelegd. Bij de theatervoorstelling zijn de koffers straks voor iedereen te zien. Wat zit erin? Nou veel voetballen en een enkel speelgoedpaard, want voetballen en paardrijden zijn ook in de veenkoloniën populair.

Er zijn flesjes kraanwater en stukken veengrond. Want de kinderen maken zich zorgen over de natuur, valt te lezen in allerlei gedichten. Op een kiezelsteen staat geschreven: „Ik hoop dat de dieren gewoon blijven”

Typisch voor de veenkoloniën is een namaak-carbidbusje. Carbid is een steenachtig materiaal, gemaakt van gebrande kalk en steenkool met veel gas. Als je carbid in een melkbus of blik doet met wat water, ontstaat een gas. Als je dat aansteekt krijg je een mega-knal. Daarmee kun je het nieuwe jaar binnenknallen, ook in 2035.

Informatie over de voorstelling Roegzand via www.iemandsland.com
    • Karel Berkhout