Eritrese conferentie mag niet doorgaan

Noodverordening

Tot vreugde van betogers gaat een conferentie in Veldhoven van aanhangers van het „dictatoriale regime” in Eritrea niet door.

Ruim honderd betogers, veelal Eritrese vluchtelingen, werden donderdag aangehouden voor het conferentiecentrum Koningshof in het Brabantse Veldhoven. Foto Rob Engelaar/ ANP

„Ja? Hebben we gewonnen? Ik ben blij, heel blij.” De 57-jarige geboren Eritreeër Meconnen Zerie staat voor de poort van hotel Koningshof in Veldhoven. Hij lacht als hij hoort, vrijdagmiddag, dat de rechter heeft bepaald dat een Eritrese conferentie in het hotel terecht is verboden door de burgemeester van Veldhoven.

Het verbieden van een bijeenkomst met buitenlandse politici is een netelige kwestie, vergelijkbaar met de weigering door het kabinet om Turkse ministers te laten spreken over het Turkse referendum. Net als in dat geval, door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, is ook hier een ongewenst persoon het spreken onmogelijk gemaakt met een beroep op verstoring van de openbare orde. Over de rechtmatigheid van deze maatregelen vliegen juristen elkaar inmiddels in de haren.

Tegen het besluit van burgemeester Jack Mikkers spanden de deelnemers van de bijeenkomst, die tot en met zondag in Veldhoven zouden overnachten, een kort geding aan. In afwachting van de uitspraak stonden vrijdag beveiligers voor de poort van het hotel, gelegen in de bossen bij Veldhoven: niemand mocht het terrein op. Er reden meerdere ME-busjes heen en weer en verschillende agenten keken toe. In de loop van de avond brachten bussen de congresgangers naar elders. Naar „verschillende locaties”, veelal particuliere adressen, zo liet de burgemeester vrijdagavond laat op een persconferentie weten. Mikkers noemde het „teleurstellend” dat hij door het hotel en door de organisatie pas op het allerlaatste moment, kort voor het begin van de conferentie, van mogelijke veiligheidsrisico’s op de hoogte was gesteld. De gemeente Veldhoven had vooraf bijvoorbeeld geen enkel signaal dat er een demonstratie met tegenstanders zou worden gehouden, en werd verrast door de hevigheid van het protest.

De bijeenkomst in Veldhoven was georganiseerd door YPFDJ, de jongerentak van de Eritrese regeringspartij, de enige toegestane aldaar. Het ging om 540 mensen, van wie er honderd in Nederland wonen. De demonstranten zeggen dat ze onder druk worden gezet. Zo zouden medestanders van het Eritrese regime in Nederland langs de deuren zijn gegaan om geld te vragen, vijftig euro, voor de conferentie, op straffe van bedreigingen van familie die nog in Eritrea woont.

Ze voelen zich „afgeperst”

Een gebruikelijke methode, zeggen de betogers, want hun wordt al jaren gevraagd 2 procent van hun inkomen af te staan als bijdrage aan de opbouw van het land dat zij zijn ontvlucht. Ze voelen zich „afgeperst”, zegt onder anderen de 68-jarige Kubrom Dafla Hosabay, een voormalig vice-minister van financiën uit Eritrea en zeven jaar geleden gevlucht naar Nederland. Hij riep deze week op de conferentie te stoppen. De bijeenkomst is ronduit gevaarlijk, stellen de demonstranten, omdat deelnemers wordt gevraagd landgenoten in de gaten te houden die zich uiten tegen het regime en weigeren belasting te betalen. „Wij worden als verraders gezien”, aldus Hosabay.

Vanwege het gevaar voor de openbare orde besloot burgemeester Mikkers donderdagavond, toen ruim honderd demonstranten werden opgepakt, de conferentie te verbieden. Dit na twee incidenten eerder op de dag; eerst werd een auto met deelnemers aan de conferentie tegengehouden en belaagd door woedende demonstranten; enkele uren later, toen het aantal demonstranten flink was gegroeid, weigerden ze gehoor te geven aan waarschuwingen van de politie. De woede van de betogers richtte zich vooral op de aanwezigheid van Yemane Gebreab, de tweede man het „dictatoriale regime” in Eritrea.

Vrijdag zijn de opgepakte demonstranten weer vrijgelaten. Meconnen Zerie komt als enige betoger van donderdagavond ook een kijkje nemen. Want, zo zegt hij, als blijkt dat de bijeenkomst toch door mag gaan, dan volgt er opnieuw een demonstratie. „Het is voor ons gewoon niet te accepteren dat mensen die ons onder druk zetten zo’n bijeenkomst kunnen houden. Dat moet niet kunnen, ik wil niet dat ze ook in Europa de baas spelen over ons.”

Burgemeester mag het verbieden

De kortgedingrechter in Den Bosch oordeelde dat burgemeester Mikkers in deze situatie het recht heeft de conferentie te verbieden op grond van de noodverordening van de gemeente. Tijdens de zitting vertelde de advocaat van Mikkers dat de organisatie van de conferentie gedurende enkele maanden contact zou hebben gehad met het hotel, maar dat niemand het gemeentebestuur of de politie op de hoogte zou hebben gebracht. Tot verbazing van de burgemeester werd de veiligheid verzorgd door Eritrese veiligheidsmensen. Een woordvoerder van het hotel wilde daar vrijdagavond geen commentaar op geven.

Er zouden 2.500 mensen komen

In Veldhoven had men signalen dat als de conferentie zou doorgaan, er dit weekend zo’n 2.500 demonstranten naar het hotel zouden kunnen trekken. „We hadden inderdaad minstens zo veel mensen klaar staan”, zegt organisator Kubrom Dafla Hosabay. „Maar na dit besluit komt er niemand meer. Toch vind ik niet dat de gemeente door ons als demonstranten onder druk is gezet. Ze hebben gewoon de wet gevolgd. Ik ben heel trots op Nederland, het voelt als een flinke steun in de rug.”

Meconnen Zerie maakt de aftocht van de conferentiegangers, die vrijdagavond in bussen naar elders werden vervoerd, niet meer mee; hij is snel na de uitspraak alweer naar huis. „We hebben ons doel bereikt. Het is geweldig wat Nederland hier doet, heel mooi. Dit is voor ons als tegenstanders van het regime in Eritrea een hele goede stap.”