Opinie

‘Dreiging met kort geding was nergens voor nodig’

Stelling

Gemeentebestuur wilde ICT-rapport uitgesteld hebben.

Vorige week lekte via de Volkskrant een onderzoek uit van de Rotterdamse Rekenkamer naar de beveiliging van de gemeentelijke ICT. Daaruit bleek onder meer dat de agenda van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) te hacken (binnen te dringen) is waardoor hij makkelijk doelwit zou zijn van kwaadwillenden.

Het stadsbestuur dreigde de Rekenkamer met een kort geding om de publicatie uit te stellen. De stelling is: ‘dat was nergens voor nodig’.

Leo de Kleijn, gemeenteraadslid van de Socialistische Partij (SP): „Eens. Het was volstrekte onzin om publicatie van het rapport tegen te willen houden. Het college wist al twee jaar dat de ICT van de gemeente makkelijk te hacken was. Maar ze hebben er niets aan gedaan. Dan moeten ze nu niet piepen omdat de Rekenkamer dat probleem in haar rapport aan de orde stelt en aankomen met een verhaal dat ze een half jaar nodig hebben om de gaten te dichten.”

Lars Sörensen, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam: „Oneens. Als de veiligheid van de burgemeester of wethouders in het geding is omdat hun agenda te hacken is door een gat in de ICT, moet je dat eerst oplossen. Dat is voor mij geen discussiepunt.”