Dreigende taal Noord-Korea tijdens militaire optocht

De VS moeten ophouden met hun “militaire hysterie”, zei Noord-Korea. Een gevreesde nieuwe kernproef van Pyongyang is vooralsnog uitgebleven, maar er werd wel gedreigd met een nucleaire aanval.

De militaire optocht in Pyongyang.
De militaire optocht in Pyongyang. Foto AP/KRT

De Verenigde Staten moeten ophouden met hun “militaire hysterie”. Dat heeft Noord-Korea gezegd, vlak voordat er een militaire parade werd gehouden ter ere van de 105de geboortedag van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un en de eerste leider van Noord-Korea, zo meldt persbureau Reuters.

Noord-Korea dreigde bij monde van vicevoorzitter Choe Ryong-hae van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij ook met vergeldingen voor “alle provocatieve stappen van de VS op politiek, economisch en militair terrein”. Het land is klaar om te reageren met “een totale oorlog” en “met nucleaire aanvallen op onze eigen manier tegen elke nucleaire aanval”.

De situatie tussen Noord-Korea en de VS dreigt steeds verder te escaleren. In tegenstelling tot zijn voorganger Obama lijkt president Trump geneigd om militair in te grijpen als Noord-Korea door blijft gaan met het testen van raketten. Analisten zeiden in aanloop naar de Noord-Koreaanse ‘Dag van de Zon’ dat het mogelijk was dat Pyongyang die dag aan zou grijpen om opnieuw een kernwapen te testen. Dat zou de zesde nucleaire test in tien jaar betekenen. Vooralsnog is dat niet gebeurd.

Lees ook deze zeven vragen en antwoorden over de spanningen tussen de VS en Noord-Korea

‘Zelf oplossen’

Donald Trump zei afgelopen week “het probleem Noord-Korea zelf op te lossen” als China dat niet zou doen. Trump stuurde ook een groep militaire schepen waaronder een vliegdekschip naar de regio. China is officieel een bondgenoot van Noord-Korea en de belangrijkste handelspartner van het communistische regime, maar kijkt ook met grote zorgen naar het wapenprogramma van het land. Toch wil het land niet dat het Noord-Koreaanse regime valt, onder meer uit angst voor een grote vluchtelingstroom naar China.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have great confidence that China will properly deal with North Korea. If they are unable to do so, the U.S., with its allies, will! U.S.A.

Tijdens de militaire optocht was voor het eerst een ballistische raket te zien die vanaf een onderzeeër kan worden afgeschoten. Het gaat om een middellange afstandsraket, de Pukguksong-2, die een bereik van zo’n 3.000 kilometer heeft. Ook zou er een nieuwe ballistische raket te zien geweest zijn, die elementen van eerdere KN-08 en KN-14-raketten heeft.

Kim Jong-un sprak zelf niet tijdens de optocht. Volgens de The Wall Street Journal waren ook Kims jongere zus Kim Yo-jong en Kim Won-hongbij de optocht. Die laatste zou eerder dit jaar zijn weggestuurd als het hoofd van de geheime politie.