Dodental aanslag op Syrisch buskonvooi loopt op tot meer dan honderd

Doelwit waren bussen met daarin inwoners van de nabijgelegen dorpen Fua en Kefraya, die vrijdag werden geëvacueerd.

Rook stijgt op uit de wijk waar de aanslag gepleegd werd.
Rook stijgt op uit de wijk waar de aanslag gepleegd werd. Foto Reuters

Bij een bomaanslag op een buskonvooi in het noorden van Syrië zijn zaterdag meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen, zo laat een een medewerker van de Witte Helmen, een hulporganisatie, weten aan persbureau AP. Onduidelijk is nog wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

De aanslag vond plaats in een buitenwijk van de stad Aleppo, waar tientallen bussen stonden te wachten totdat ze toestemming kregen om verder te rijden. Volgens de Syrische staatstelevisie werd de explosie veroorzaakt doordat iemand zijn auto in de buurt van de bussen tot ontploffing bracht.

In de wachtende bussen zaten volgens persbureau AP zeker vijfduizend inwoners van dorpen uit de omgeving. Onder hen waren bijvoorbeeld inwoners van Fua en Kefraya, twee dorpen in de nabijgelegen provincie Idlib, een gebied dat in handen is van de rebellen. Naast slachtoffers spreken de televisiezender en het Observatorium ook van enkele tientallen gewonden.

Onderdeel van een uitruil

De evacuatie van de inwoners van Fua en Kefraya was onderdeel van afspraken die de regering van president Assad onlangs maakte met rebellen. Volgens het akkoord zouden de rebellen de honderden shi’itische inwoners van de twee dorpen – onder wie overheidsgezinde strijders – laten vertrekken naar Aleppo, dat in handen van de Syrische regering. In ruil liet de regering honderden soennitische rebellen uit de regio rond hoofdstad Damascus de oversteek maken richting rebellengebied.

Waarom is Bashar al-Assad nog altijd aan de macht in Syrië? In deze video van een serie over het Midden-Oosten leggen we het uit.

Waarom de uitruil van burgers vertraging opliep en de bussen stilstonden aan de rand van Aleppo is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de regering kwam dat doordat rebellen telkens meer eisen aan de deal gingen stellen. Een woordvoerder van een van de rebellengroepen liet weten dat de regering juist minder mensen uit regeringsgebied wilden laten oversteken dan eerder was afgesproken.