Binnenkijken bij een atelierwoning met een potgrondvloer

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een atelierwoning met een potgrondvloer.

Marielle Videler. Binnenkijken, foto: Thijs Wolzak

Aarde „Schoenen en sokken uit.” Wie een dezer dagen bij beeldend kunstenaar Mariëlle Videler (47) en organist Jacob Lekkerkerker (41) langsgaat, doet dat op blote voeten. Op de vloer van hun atelierwoning in Amsterdam-Oost ligt sinds een paar weken potgrond, ook in de badkamer en ook in de keuken. „Vierduizend liter.” Het is onderdeel van Videlers kunstinstallatie Artist House, waarin ze de natuur voelbaar wil maken in de stad. Vier middagen per week is het huis open voor publiek.

Inheems Het werk van Videler, waarvan een deel hier staat, is geïnspireerd op haar reizen en onderzoek naar inheemse volkeren, van Brazilië tot Groenland. „Hoe mens, natuur, werk en leven daar door elkaar lopen.” Daar streeft ze naar.

Zwart Als de bezoekers weg zijn, en de bewoners terug – „we gaan er niet bij staan” – wordt de vloer aangeharkt. „Maar het wordt elke dag viezer.” Op de muren, tussen de boeken en op henzelf verschijnt een laagje zand. „Ken je die oude foto’s van mensen die in veenhuisjes wonen? Zij zijn van top tot teen zwart.”

Pitjes De meubels van Artist House staan er in hun ‘gewone leven’ ook. Bezoekers mogen gerust een kop koffie zetten of op een stoel gaan zitten, „daar zijn ze voor gemaakt”. Op de muren in de gang kruipen vlinders van afvalplastic. De zonnebloempitjes liggen te drogen en zullen ooit een kunstwerk worden. Ook de aarde krijgt een tweede bestemming. „Die wordt uitgestrooid in het natuurgebied bij Bijlmermeer.”

    • Astrid van Rooij