Recensie

Recensie

Hoe miljardairs investeren in natuur

Sommige miljardairs investeren in goede doelen. ziet vijf voorbeelden.

1. Tompkins en Turner

Rijkaards hebben het moeilijk. Ze worden beschuldigd van graaien en voor rotte vis uitgemaakt en alsof dat niet genoeg is, dreigt er nivellering. Maar er zijn ook aardige miljardairs die investeren in de goede zaak: het redden van de planeet. Douglas Tompkins ( Esprit) was de eerste. Hij kocht een miljoen hectare in Chili en Argentinië en maakte er een beschermd natuurgebied van. Ted Turner (CNN) werd grootgrondbezitter en eigenaar van 50.000 bizons. Beide heren laten ecotoeristen toe. Tedturnerexpeditions.com Tompkinsconservation.org

2. Natuurplasjes

Twee beroepen die erg worden gehaat: bankier en eigenaar van een hedgefonds. In 2005 was het toch een Amerikaanse hedgefundhouder die het Manú Learning Centre opende in de Peruaanse Biosphere Reserve (door Unesco als beschermd gebied aangewezen), een van de grootste tropische regenwouden ter wereld met meer dan 1.000 vogelsoorten. Zijn non-profitorganisatie Crees-manu.org biedt werk aan de plaatselijke bevolking, restaureert dorpen, maakt waterputten en organiseert natuurtochten met onderdak in de 100 procent eco-neutrale lodge midden in het woud.

3. Liefdadigheidsprijzen

Alex van Heeren is een Nederlandse investeerder die zijn geld heeft gestoken in de bouw van hotels en lodges op schitterende natuurplekken in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Fiji. Hij zet zich in voor het behoud van de natuur en runt diverse organisaties die de plaatselijke bevolking steunen en vooral stimuleren zelfstandig te opereren. Begeleiding speelt een belangrijke rol. Regelmatig organiseert hij fundraisings in zijn hotels ter bestrijding van ziektes of voor andere nobele zaken. Hij grossiert in liefdadigheidsawards en zit talloze menslievende organisaties voor. Tijdens charity-avonden is het hotel niet open voor toeristen. Hij is zelf vaak in zijn hotels en zeer aanspreekbaar. Thehukaretreats.com

4. Kleiduiven schieten

Don Alfredo Pellas Jr. is een schatrijke erfgenaam (suikerplantages en banken) uit Nicaragua. Zijn queeste begon niet filantropisch (hij zocht gewoon een vakantiehuis), maar eenmaal daar dacht hij: ‘ waarom niet ook de omliggende heuvels, de vulkaan en drie meren en parken met 14.000 bomen, waar 70 diersoorten grazen, kopen om er een natuurgebied van te maken?’ Elke lodge die hij daar sindsdien bouwde heeft zonne-energie, het water komt uit de rivier, het eten is onbespoten. Zijn organisatie bestrijdt armoede, bouwt scholen en zet een gezondheidsorganisatie op. Nekupe.com

5. Dichterbij

Dichterbij gebeurt het ook: de Deense kledingmiljardair Holch Povlsen opende elf farm-to-table-boerderijen in Schotland (Killiehuntly.scot). Hij is daarmee – na koningin Elizabeth – de grootste grondbezitter in Schotland. Hij stichtte de natuurorganisatie Wildland die zich hardmaakt voor bescherming van niet alleen Schotse, maar ook andere natuurgebieden in Europa. Wildland.scot