Van evil-ei tot Kim Jong-ei

Vijf tekenaars van NRC beschilderen voor Pasen een ei.

 1. Siegfried Woldhek

  „In eerste instantie had ik een menselijk embryo getekend dat uit het ei gekropen kwam – het hoofd nog bedekt met de eierdop. Maar ik vond dat niet mooi genoeg. Het bijzondere van een paasei is dat je niet weet wat erin zit. Met die verrassing wilde ik iets doen. Als je zou weten dat er een oog in zit, zou je het kapje er dan nog vanaf slaan?”

  1. Jean-Marc van Tol (Fokke & Sokke)

   „In eerste instantie wilden we iets ingewikkelds tekenen op het ei: de geboorte van Fokke & Sukke. We zagen voor ons hoe zij onder het slijm uit het ei zouden kruipen. Maar toen we merkten hoe moeilijk het tekenen op een ei is, hebben we gekozen voor een Gouwe Ouwe: de allereerste cartoon van ons die werd gepubliceerd rond Pasen 1994 in Propria Cures. Ook een soort geboorte van Fokke & Sukke.”

   1. Hajo

    „Het hoofd van de leider van Noord-Korea heeft al de vorm van een ei. Dus heel moeilijk is het niet om een hardgekookt dictatortje een kopje kleiner te maken op paasochtend.”

    1. Ruben Oppenheimer

     „Ik wilde iets hoopvols tekenen, maar het was net het weekeinde van baby’s met schuim om de mond, raketaanvallen, Noord-Korea die dreigde met een nucleaire aanval. Overal slecht, slecht, slecht nieuws. Ik kon even geen vrolijke panda’s tekenen. Vandaar the evil eye.”

     1. Cyprian Koscielniak

      „Een ei is de bron van nieuw leven, hoop op vruchtbaarheid en voorspoed. De dramatische realiteit van deze tijd spreekt dat tegen. Onze wanhoop en angsten, maar ook onze wensen, staan op het ei geschreven. Het is geen vrolijk Pasen.”