Spoorwegen

NS tekent beroep aan tegen boete wegens onvoldoende prestatie

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de boete die demissionair staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) donderdag heeft opgelegd aanvechten. „We gaan bezwaar aantekenen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen”, aldus een NS-woordvoerder. NS en spoorbeheerder ProRail moeten in totaal 2,3 miljoen euro betalen omdat hun prestaties van de hogesnelheidslijn (hsl) in 2016 wederom ondermaats waren. NS kreeg een boete van 1,25 miljoen euro opgelegd omdat afspraken over het aantal beschikbare zitplaatsen niet zijn nagekomen en reizigers te veel last van vertragingen hadden. ProRail moet meer dan 1 miljoen euro betalen omdat minder treinen op tijd reden. Of ook de spoorbeheerder in beroep gaat tegen de boete, kon een woordvoerder van ProRail donderdag niet zeggen. (ANP)