Non-nucleaire bom

Opnieuw een zware Amerikaanse luchtaanval, deze keer op IS in Afghanistan

Nieuwe luchtaanval Donderdagavond gooide het Amerikaanse leger opnieuw een bom. Deze keer was Afghanistan het doelwit. De vraag is vooral waarom.

De MOAB, ook wel de ‘moeder aller bommen’ genoemd.
De MOAB, ook wel de ‘moeder aller bommen’ genoemd. Foto AFP

Het Amerikaanse leger heeft donderdag om 19.32 uur lokale tijd de grootste niet-nucleaire bom waarover het beschikt afgeworpen in Afghanistan. Het Pentagon liet weten dat de grotten en tunnels van Islamitische Staat (IS) in de provincie Nangarhar het doelwit waren.

Na 2001, ten tijde van de jacht op Osama bin Laden, was deze provincie, vlak bij de grens met Pakistan, al vaker het doelwit van de VS. Het effect van de aanval is nog niet bekend, aldus het Pentagon. Ook is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Het lijkt vooral om een symbolische aanval te gaan. De VS zouden een succesvolle actie hebben willen melden nadat bekend was geworden dat zij dinsdag per abuis in Syrië achttien strijders hadden gedood van het SDF, een aan de VS gelieerde rebellengroep. De Amerikanen vielen het kamp aan in de veronderstelling dat het een IS-kamp was. Ze deden dat op verzoek van door de VS gesteunde rebellengroepen. De Amerikaanse krijgsmacht heeft zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden. De toedracht wordt nog onderzocht. De bom kan ook bedoeld zijn als signaal aan Noord-Korea om zaterdag vooral geen zesde nucleaire test uit te voeren, zoals het land van plan zou zijn.

De bom die afgeworpen is, heet de GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), ook wel de ‘moeder aller bommen’ genoemd. Het is het krachtigste niet-nucleaire explosief in het arsenaal van het land en lag in 2003 klaar voor de operatie Iraqi Freedom. De bom is toen niet ingezet en nu dus voor het eerst. De kosten van de bom zijn 16 miljoen dollar per stuk. Naar schatting bevinden zich tussen de 1.000 en 5.000 IS-strijders in Afghanistan.

In de VS roept de aanval vooral vragen op. Waarom hebben de VS de bom afgeworpen en was dat tactisch nodig? Ook roept het de vraag op hoe machtig de generaals nu zijn in de VS. Bronnen bevestigden aan CNN dat generaal John Nicholson vanuit Afghanistan opdracht heeft gegeven tot deze aanval. In een reactie liet Trump weten „trots te zijn”, maar liet nadrukkelijk in het midden of hij persoonlijk toestemming voor de bom had gegeven.