Netflix dringt door tot Cannes Filmfestival.

Voor het eerst zijn er Netflix-producties opgenomen in de officiële selectie van het Cannes Filmfestival.

Thierry Fremaux (links) en Pierre Lescure bij de poster van Cannes Filmfestival.
Thierry Fremaux (links) en Pierre Lescure bij de poster van Cannes Filmfestival. Foto Ian Langsdon/EPA

Twee Netflix-films maken dit jaar kans op de Palme d’Or, de prijs voor de beste film tijdens de 70e editie van het Cannes Filmfestival. Het is de eerste keer dat films van de streamingdienst doordringen tot de crème de la crème van het filmfestival.

The Meyerowitz Stories van Noah Baumbachs en Okja van Bong Joon-ho zijn onderdeel van de selectie. Tijdens het festival , dat op 17 mei begint, is er ook meer aandacht voor series, waaronder het derde seizoen van David Lynch’s Twin Peaks.

De trailer van Okja.

De bekendmaking van de line-up door Lescure had een politiek tintje. Hij zei te hopen dat de buitenlandpolitiek van Donald Trump - „die elke dag voor een nieuwe verassing zorgt” - geen schaduw over het festival zou werpen. Veel films op het festival hebben ook een politiek thema.

De Britse actrice Vanessa Redgrave debuteert met Sea Sorrow, een onderzoek naar de geschiedenis van de vluchtelingencrisis. Okja gaat over dierenmishandeling; de documentaire 12jours van Raymond Deperson is gesitueerd in een psychiatrisch ziekenhuis en Claude Lanzmann maakte een documentaire over Noord-Korea, Napalm . En dan is er ook An Inconventient Sequel, het vervolg op Al Gore’s Oscarwinnende klimaatdocumentaire An Inconvenient truth.

De trailer van An Inconventient Sequel.

Er staan dit jaar geen grote Hollywoodproducties op het hoofdprogramma, maar aan bekende namen geen gebrek. Nicole Kidman speelt in vier producties, waaronder in Sofia Coppola’s Beguiled. Kristen Stewart toont haar eerste korte film, Come Swim. Happy End, de nieuwe film van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke is door verschillende media genoemd als de grote kanshebber om de Palme d’Or te winnen. De film, met onder anderen Isabelle Huppert, speelt zich af in het vluchtelingenkamp in Calais.

Lees ook: Filmfestival Cannes photoshopt foto van Claudia Cardinale

Nederlandse regisseurs ontbreken op het festival. Alleen Marc van Warmerdam zal zijn opwachting maken, als coproducent van A Gentle Creature. Al kan dat nog veranderen: er worden nog twee titels aan de line-up toegevoegd.