‘Je ziet ze denken: ojee, daar heb je er weer een’

‘Wie van de drie’ van Willy Zomer wint de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand maart, met als thema ‘Dier’

Wie van de drie? Willy Zomer

„Duiven zijn dieren waarop vaak wat wordt neergekeken, maar hier worden ze op een voetstuk gezet”, klonk het lovend vanuit de jury. En: “Hoe langer je naar de foto kijkt, hoe meer je de duif gaat waarderen. Je hóórt ze ook bijna samen praten.”

„Dit zijn twee blauwbanden en een lichte kras”, vertelt Willy Zomer uit het Drentse Weiteveen over haar foto Wie van de drie, waarmee zij de vakjuryprijs van de maand maart wint. „Ze hadden wat rondgevlogen en zaten net weer op het hok. Normaal gesproken kijken ze altijd allemaal een andere kant op. Maar er zitten hier ook veel roofvogels en die lusten graag een duifje. Dat was mijn geluk. Ze waren erg hun hoede, daarom keken ze alle drie in één richting. Je ziet ze denken: ojee, daar heb je er weer een.”

„Mijn man is postduivenhouder, ja, en dan doe ik vanzelf ook mee. We hebben er een stuk of honderd, ook spierwitte en bonte. De oudere zijn kweekduiven, daar is mijn man heel zuinig op, die komen niet meer los. De jonge worden erop getraind dat ze weer terugvliegen. Dan worden ze bij een wedstrijd zeg maar ergens ter hoogte van Parijs losgelaten en vliegen ze in een paar uur tijd zo weer terug naar huis. Onvoorstelbaar. Daar heb ik groot respect voor. Die beesten zijn nog slimmer dan een TomTom.”

Rondje Bargerveen

„Tachtig procent van wat ik doe is natuurfotografie. De stad is me te druk. Ik probeer juist de rust en de stilte te fotograferen. Dan pak ik ’s ochtends om zeven uur mijn camera, het statief en de elektrische fiets en ga ik op pad. Heerlijk, even een rondje Bargerveen, het natuurgebied hierachter. Niet met het idee dat ik per se iets op de foto wil zetten, hoor. Ik fotografeer wat ik tegenkom. Hier vlakbij zit bijvoorbeeld een aalscholverkolonie. Daar kan ik uren naar kijken. En binnenkort beginnen de vlinders weer te vliegen. Daar mag ik graag wat macro-opnames van maken.”

Gezondheid

„Fotograferen doe ik nu sinds tien jaar, het is een verslaving geworden. Het is belangrijk voor me, ook voor mijn lichaam. Ik ben reumapatiënt, dus ik moet veel bewegen. Als ik niet meer zou fotograferen, zou ik niet meer fietsen. En als ik niet meer zou fietsen, gaat mijn gezondheid achteruit. Fotograferen is voor mij meer dan een hobby; het is mijn grote geluk.”

Het thema voor de maand april is ‘Feest’. U kunt uw foto’s inzenden tot vrijdag 28 april 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.

    • Jos Jägers