Ontwerpwedstrijd: het Britse paspoort na de Brexit

Na de Brexit moeten de Britten een nieuw paspoort krijgen. Ontwerpers deden mee aan een wedstrijd, de winnaar is een Schot.

Ontwerp Ian Macfarlone

Het Britse paspoort krijgt een nieuw uiterlijk in 2019, het jaar dat Engeland de Europese Unie zal verlaten. Eurosceptische Britten hopen op de terugkeer van het oude marineblauwe paspoort, maar er staat nog niets vast.

Het designtijdschrift Dezeen schreef alvast een officieuze ontwerpwedstrijd uit, met als doel om “na te denken over de Britse identiteit na de Brexit”. Ze kregen meer dan 200 inzendingen uit 34 landen en aandacht van de Britse media, waaronder de BBC, The Guardian en The Daily Mail. Het winnende ontwerp is nu bekend.

Lees ook: Wat betekent de Brexit voor Nederland en de EU?

De Schot Ian Macfarlone ontwierp een omslag die geleidelijk overgaat van het Britse blauw naar de bordeauxrode kleur van het huidige Europese paspoort. “Poëtisch en elegant”, is het commentaar van de jury. Jurylid Oliver Wainwright, de designrecensent van The Guardian, ziet een “sinister” beeld met een bewolkte lucht.

De shortlist van de ontwerpwedstrijd.

De negen ontwerpen die op de shortlist stonden, zullen niet op het uiteindelijke paspoort verschijnen, maar worden tentoongesteld in het Design Museum in Londen. Geïnteresseerde ontwerpers hebben tot 24 april de tijd om een officieel voorstel bij de Britse overheid in te dienen. Het project zal naar verwachting 490 miljoen pond (ongeveer 577 miljoen euro kosten.

    • Manouk van Egmond