gehackte data

Chef CIA: WikiLeaks is een vijandige inlichtingendienst

CIA-directeur Mike Pompeo heeft WikiLeaks in een toespraak donderdagavond een „vijandige inlichtingendienst” genoemd. Volgens de CIA-directeur helpt de organisatie landen als Rusland en verzet zich tegen „westerse waarden”.

Pompeo zei verder dat de Russische militaire inlichtingendienst GRU WikiLeaks heeft gebruikt tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. De GRU heeft toen gehackte data verspreid via WikiLeaks. Via de organisatie werd verschillende keren gevoelige informatie over regeringen en belangrijke organisaties gelekt. „WikiLeaks richt zich voornamelijk op de VS, terwijl ze steun zoekt bij niet-democratische landen en organisaties”, aldus de CIA-chef.

Hij noemde WikiLeaks-oprichter Julian Assange een „narcist, oplichter en lafaard”. (Reuters)

    • Bas Tooms