Conferentie van Eritreeërs verboden

Veldhoven

Betogende Eritreeërs in Veldhoven.
Betogende Eritreeërs in Veldhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft donderdagavond besloten de conferentie in De Koningshof in zijn gemeente, van de jongerenorganisatie van de enige toegestane politieke partij in Eritrea, te verbieden.

„De reden daarvoor zijn twee incidenten die vandaag hebben plaatsgevonden bij Koningshof waarbij tegenstanders waren betrokken”, aldus een verklaring van de gemeente.

„De burgemeester heeft dit besluit genomen na overleg met het Openbaar Ministerie, de politie en Koningshof, omdat de openbare orde en veiligheid op dit moment niet voldoende gegarandeerd kan worden.” De incidenten betroffen de blokkade door betogers van een eerste auto met deelnemers aan de conferentie en, aan het begin van de avond, gevechten tussen de politie en demonstranten.

Bij het laatste incident zijn „rond de vijftig” betogers aangehouden, aldus de politie. Precieze aantallen waren donderdagavond nog niet te geven, omdat de verhoren nog niet waren afgerond.

    • Arjen Schreuder