China roept VS op tot kalmte inzake Noord-Korea

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken ging impliciet in op de retoriek van Donald Trump tegenover Noord-Korea.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Foto Mark Schiefelbein/AP

“Het conflict met Noord-Korea zou elk moment kunnen uitbarsten, een dialoog is de enige manier om tot een oplossing te komen.” Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vrijdag gezegd tijdens een persconferentie, meldt AFP. In de Noord-Koreaanse nucleaire kwestie is “de winnaar niet degene die de meeste spierballen toont. Als er een oorlog komt zal niemand winnaar zijn”, zo zei Wang.

Wang reageerde hiermee, in een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse ambtgenoot Jean-Marc Ayrault, impliciet op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump, die vorige week marineschepen richting het Koreaanse schiereiland stuurde in verband met de toegenomen zorgen over het nucleaire programma van Noord-Korea. Trump liet donderdag bovendien weten dat Noord-Korea een probleem is dat “wordt afgehandeld”. Hij zette China hierbij onder druk:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have great confidence that China will properly deal with North Korea. If they are unable to do so, the U.S., with its allies, will! U.S.A.

Ook het Kremlin riep vrijdag op tot diplomatieke methodes van conflictbestrijding, zo zei woordvoerder van president Poetin Dmitri Peskov:

“We roepen alle landen op tot terughoudendheid en vragen hun geen acties te ondernemen die kunnen bijdragen aan provocaties.”

Kernproef

Volgens het Amerikaanse instituut 38 North zou Pyongyang een nieuwe kernproef voorbereiden, zo werd donderdag bekend. Testlokatie Punggye-ri, waar eerder al vijf kernproeven werden gehouden, zou “klaar zijn voor gebruik”. Zaterdag is bovendien een nationale feestdag in Noord-Korea. Mogelijk wordt deze dag aangegrepen om dergelijke proeven uit te voeren.

Lees ook: Hoe China en de VS Kim Jong-un proberen te stoppen

Ondanks de retoriek van Trump en de waarschuwing van Wang stellen Chinese oorlogsexperts dat van een imminente oorlogsdreiging geen sprake is, zo meldt persbureau AP. Volgens de experts zal China bij nieuwe kernproeven namelijk tegemoetkomen aan de wens van de VS om Noord-Korea zware, niet eerder vertoonde, economische sancties op te leggen.

De Verenigde Naties veroordeelden in februari nog een raketproef van Noord-Korea. De Verenigde Staten en China bereidden vervolgens samen nieuwe sancties voor. De raket- en kernproeven worden door de internationale gemeenschap zeer serieus genomen omdat de angst bestaat dat Noord-Korea een arsenaal aan langeafstandraketten met kernkoppen wil opbouwen. Hiermee zou onder meer de westkust van de Verenigde Staten kunnen worden bereikt.