Chemiebedrijf Chemours

Zuid-Holland wil beperking lozing GenX om drinkwater

De provincie Zuid-Holland gaat de lozingsrechten van chemiebedrijf Chemours voor de stof GenX beperken. De provincie is bezorgd over lozingen van de stof in de Merwede. Er loopt een procedure over de lozingsrechten, waarbij het Algemeen Dagblad inzage kreeg in documenten van betrokkenen.

Daaruit blijkt dat de provincie de lozingsrechten voor GenX wil beperken, omdat niet volledig duidelijk is wat de gevolgen voor het drinkwater zijn. Ook drinkwaterbedrijf Oasen en Rijkswaterstaat maken zich zorgen over mogelijke schadelijkheid van de stof.

Chemours mag jaarlijks 6.400 kilo GenX lozen in de Merwede. Het bedrijf heette voorheen DuPont, dat in opspraak kwam omdat bij omwonenden van de fabriek in Dordrecht hoge concentraties van de kankerverwekkende stof PFOA (C8) in het bloed was gevonden. DuPont gebruikte C8 jarenlang voor de productie van teflon, maar stopte daar in 2012 mee. Als vervangende stof werd toen GenX geïntroduceerd, dat volgens de fabrikant geen gezondheidsrisico’s voor omwonenden kent.

Onderzoeksinstituut RIVM schreef in 2016 dat het met de schadelijkheid van GenX inderdaad lijkt mee te vallen: „Op basis van de beperkt beschikbare informatie wordt verondersteld dat deze stof waarschijnlijk minder schadelijk is dan PFOA.” Voor de provincie is dat niet voldoende, aldus een woordvoerder. „Dat is niet 100 procent zeker. Voor bepaalde stoffen zijn niet meer gegevens beschikbaar en daarom wil de provincie de vergunning aanpassen.” Het RIVM verricht al verder onderzoek naar de stof. Volgens de provincie wordt de vergunning voor de lozing op „korte termijn” afgegeven. Pas dan zal blijken welke aanpassing is gedaan. (NRC)