Brieven

Burn-out De prof moet beter weten over stress

Foto iStock

Met gekromde tenen las ik het artikel Opgebrand? Stress is niet het probleem (NRC, 10/4) waarin hoogleraar arbeidspsychologie Wilmar Schaufeli bevlogenheid als hét medicijn tegen burn-out opvoert. Dat klopt niet.

Schaufeli heeft gelijk dat hard werken op zich geen probleem hoeft te zijn. Maar bevlogen werknemers kunnen net zo goed burn-out raken als collega’s die ‘gewoon’ hun werk doen. Het verschil zit ‘m namelijk in het herstel ná gedane arbeid. Als je fysiek helemaal kunt herstellen voordat een nieuwe werkdag begint, is er niets aan de hand.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bevlogen werken je energie ‘geeft’. Sterke betrokkenheid en opgaan in het werk kosten de facto energie. Alleen van voldoende slapen bouw je werkelijk energie op.

Het is bovendien al decennia bekend dat veel mensen in aanleg of door eerdere ervaringen wat kwetsbaarder zijn (geworden) voor stress. Zij raken makkelijker burn-out als ze ná hun inspanningen onvoldoende kunnen herstellen (te weinig slapen). Werken en rusten moeten in evenwicht zijn. Net als in de topsport. Dat is de crux.

Hard werken is dus inderdaad niet het probleem. Maar niet-bevlogen zijn ook niet – daar hebben vooral werkgevers last van.

, Directeur CSR Centrum voor stress- en burn-outcoaching.